berita

Baru Je Report Terus Call! – Guna Aplikasi Ini Untuk Laporkan Peniaga Sorok Minyak!

November 4th, 2016 | by Shafika
Kini Trending

dp2

Isu kenaikan harga minyak masak ini menjadi bualan netizen sejak akhir akhir ini. Ada beberapa pihak yang tidak bertanggjawab yang mula mengambil kesempatan dengan menyorok minyak. Rata rata netizen mula tidak senang dengan situasi ini.

Terpanggil untuk menyelesaikan permasalahan ini, seorang lelaki di laman Facebook nya berkongsi kaedah untuk membuat aduan. Tak sangka rupanya wujud apps ni. Tetapi, agak kelakar bila percubaan lelaki ini dianggap serius. Hehe. Itu tandanya pihak KPDNKK mengambil serius isu ini.

Tak sangka wujudnya ‘apps’ membuat aduan
aduan1

Saja ‘test test’ tetapi…
aduan2

Daripada mengamuk tak tentu hala, baik guna apps niaduan3

Install apps ni sekarang!

aduannn1

Langkah 1: Muat turun aplikasi di Playstore. P/s: Jangan lupa baca sebelum muat turun apa apa aplikasi. #janganmalas

adoi2

Langkah 2: Daftar Baru, dan Log In.

Langkah 3: Klik pada Aduan Baru

adoi3

Langkah 4: Pilih jenis laporan, dalam kes ni aku pilih sorok barang kawalan.

Langkah 5: Isi maklumat laporan

adoi4

Langkah 6: Masukkan maklumat aduan

Langkah 7: Tekan pada logo maps dan dia akan auto tag. Ni smart.

adoi5

Langkah 8: Ambil gambar, masa aku test semalam tak perlu amik gambar. Kat sini kau dah boleh tekan hantar.

Langkah 9: Kembali ke home dan klik pada semak aduan dah hantar ke belum. Status akan jadi, DITERIMA.

Tersilap besar cuba ‘Test Test’

laporan-diterma

Aku agak skeptikal akan dihubungi KPDNKK, sebab aku isi memang nak tak nak je..haha. Laporan DITERIMA jadi SEDANG DISIASAT..gulp

Dapat panggilan terus..

kpdd

Rupa-rupanya aku silap besar..haha

Haa senang kan cara dia ajar? Disebabkan dia berani ‘test’, kita boleh la tahu kaedah yang betul. Tapi korang jangan pulak pergi ‘test’ lagi ye. Mengamuk pegawai KPDNKK nanti. Hehe

Sumber : Khairul Azri

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×