berita

Belanjawan 2021: Pengeluaran RM500 Sebulan Daripada Akaun 1 KWSP Dibenarkan

November 6th, 2020 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Sebentar tadi, Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz telah membentangkan Belanjawan 2021. Seperti tahun-tahun sebelum ini, pembentangan belanjawan sentiasa dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia bagi mengetahui inti pati dan manfaat yang bakal diperoleh oleh mereka sepanjang tahun hadapan.

Antara inti pati atau highlight Belanjawan 2021 yang mencuri tumpuan masyarakat ialah pencarum Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) boleh mengeluarkan simpanan daripada Akaun 1 mereka.

RM500 sebulan

Menurut Tengku Zafrul, semua pencarum Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) boleh mengeluarkan simpanan sebanyak RM500 sebulan bagi tempoh setahun daripada Akaun 1 mereka. Pengeluaran tersebut dijangka memberi manfaat kepada 600 ribu ahli yang terjejas.

Tambah beliau, kadar pengurangan caruman KWSP akan ditrunkan kepada 9 peratus daripada 11 peratus. Pengurangan tersebut akan bermula pada Januari 2021. Jelas beliau lagi, pengurangan tersebut dapat meningkatkan pendapatan boleh guna sehingaa RM9.3 billion. Terdahulu, KWSP juga telah memperkenalkan I-Lestari pada bulan April. I-Lestari ini membolehkan pencarum mengeluarkan wang sebanyak RM500 setiap bulan daripada akaun 2 mereka selama 12 bulan.

Sumber: Buletin TV3

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Senior Content Champion at Rev Media Group
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×