berita

‘Bila Dah Dicabut.. Aduhai Luka Teruk Rupanya’

November 7th, 2019 | by Arini Saleh
Kini Trending

Malang tidak berbau, itulah perumpamaan yang boleh menggambarkan bahaya sesuatu keadaan yang tidak dapat dijangka. Kita berdepan dengan pelbagai risiko sekiranya tidak berhati-hati. Namun, apa yang penting adalah tindakan lanjut untuk mengelakkan perkara lebih serius.

Seperti perkongsian wanita ini di Kelab Pengasuh Malaysia, anak dipercayai patah jari ketika berada di rumah pengasuh. Anaknya yang baru berusia setahun lima bulan itu dikatakan terluka terkena bakul baju ketika bermain dengan anak asuhan lain.

Diberitahu jari anak luka

[JARI ANAK SAYA PATAH DI RUMAH PENGASUH]

Assalamualaikum semua. Sekadar berkongsi memori anak dara saya berumur 1y5m.

Khamis lepas, pada 31/10. Setengah jam lepas hantar ke rumah pengasuh, mama Whatsapp dan informed yang jari anak saya luka. Terkena bakul baju masa bermain dengan anak asuh yang lain. Darah agak banyak dan minta saya bawa ke klinik malam tu. Dia risau sangat. Saya kata takpe, balik nanti saya check balik.

Sampai di rumah pengasuh pukul 7 petang, mama cerita balik kronologi kejadian itu. Jari pun dah dicuci dan dibalut plaster. Saya pun ingat takde apa yang serious. Malam tu, bila saya nak tukar plaster yang baru, baby saya meraung. Sakit sangat agaknya. Bila dah dicabut, aduhai..luka teruk rupanya cemas, terus mesej suami yang tengah meeting. Kami ke Hospital Shah Alam malam tu jugak lepas abang ipar seorang doktor adviced kami pergi ke hospital terus. Mungkin kena jahit.

Terkena bakul baju

Lepas doktor x-ray, rupanya tulang left index finger yang paling atas tu fractured (patah). Doktor pakar tulang tanya kami, macam mana tulang baby boleh patah kalau sekadar terkena tepi bakul baju. Saya ceritakan semula kronolgi kejadian. Doktor ortho puas hati. Alhamdulillah, takde jahit, takde simen. Natural recovery tapi buat dressing hari-hari.

InsyaAllah esok baby saya ada appointment dengan pakar. Doktor nak tengok ada infection tak pada luka tu, sebab kalau ada, memang kena buat minor surgery. Bahaya untuk perkembangan jari dia. Doakan semuanya selamat ya

Saya bersyukur sebab mama buat perkara yang sepatutnya. Mama:
1. Cuci luka jari anak saya bawah air paip mengalir. Bukan letak minyak gamat dan lain-lain. Doktor puji mama. Ilmu first aid sangat penting!
2) Tutup luka supaya tak terdedah dengan udara.
3) Inform saya terus dan ceritakan kronologi dengan terperinci.
4) Inform pada parents anak asuh pasal perbuatannya pada baby saya.
5) Sentiasa update perkembangan baby saya, pukul 3 pagi pun tanya. I love her.

Doakan baby saya ya!

Sumber : Kelab Pengasuh Malaysia (Page KRPM)

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×