berita

‘Buat Apa Nak Bawa Senapang?’- Noh Salleh Kongsi Pengalaman Ibadah Korban Di Syria

August 23rd, 2018 | by Shafika
Isu & Kontroversi

Allah SWT menjadikan Hari Raya Haji sebagai salah satu syiar agama-Nya. Dalam istilah syarak, ianya juga dikenali sebagai Hari Raya Aidiladha yang bererti perayaan penyembelihan korban. Ibadah korban juga dapat melatih dan mendidik individu Muslim itu untuk bersikap dermawan.

Pengalaman Noh Salleh berhari raya di negara Syria, Palestin membuatkan hati kami sebak. Bayangkan mereka terpaksa membawa senapang di tempat penyembelihan untuk mengawal keadaan orang kampung yang agresif meminta daging. Allahu..

Bawa senapang tempat penyembelihan

Sesampai di tempat penyembelihan saya fikir buat apa nak bawak senapang lepak sini, rupa2nya tugas dia untuk standby kalau orang2 kampung yang datang mintak daging jadi agresif. Saya pernah mention di posting terdahulu pasal betapa pentingnya daging korban ini untuk mangsa2 perang ini. Rumah ini hanya melakukan penyembelihan dan pemotongan daging korban untuk pelarian di kem yang telah ditetapkan dan bukan untuk dieorang (orang2 kampung berdekatan), dan saya saksikan sendiri tempat penyembelihan terpaksa telepon polis untuk datang kawal orang2 kampung yg nak kan daging kerana makin ramai.

Ibu ibu dah nak sangat daging

Itu pun polis terpaksa bertegas sedikit kerna kebanyakkan nya ibu2 yang desperate for daging. Serious kasihan. Dalam otak saya mungkin dah janji dengan anak2 nak masak daging for raya haji.. adui..

Selesai ibadah korban arini dan kami telah deliver daging2 kepada kem kem yang telah diaturkan. Mohon go thru instastory saya, @aqlmuaz @khairulhakiminmuhammad @musanuwayri @officialmizznina yang ada bersama-sama menyampaikan sumbangan korang semua. #qurbancsm #CintaSyriaMalaysia

Sempat agihkan sumbangan korang

Jadi pelarian di rumah sendiri

Sumber : Noh Hujan

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×