berita

Dibuang Keluarga Sejak Kecil, IC Ditarik Semula Kerana Masalah Pendaftaran, Gadis Tiada Kerakyatan Rayu Bantuan

February 10th, 2020 | by Shira
Kini Trending

Setiap manusia dimuka bumi ini pasti mempunyai kisah dan jalan hidup masing-masing. Seperti seorang pengguna Twitter, Muqatil Pejuang menceritakan kisah sedih apabila ibu kandungnya pernah berniat untuk menggugurkan kandungan ketika dia masih berada di dalam perut ibunya pada suatu ketika dahulu. Apa yang lebih menyayat hati apabila seorang sami pernah berkata bayi yang ada dalam kandungan tersebut adalah pembawa malang.

‘Ini berkenaan ic aku’

Sami kata aku pembawa malang

Menceritakan kisah tersebut, individu ini berkata seorang sami telah memberitahu ibu bapanya bahawa anak dalam kandungan ibunya itu adalah pembawa malang. Dan disebabkan itu, ibunya nekad membuat keputusan untuk menggugurkan kandungan. Pasangan ini kemudian mencari seorang bidan untuk membantu menggugurkan kandungan tersebut tetapi malangnya bidan itu tidak bersetuju dengan tindakan mereka. Bidan kemudian memberitahu bahawa dia akan bertanggungjawab untuk menjaga bayi tersebut.

Namun selepas bersalin, pasangan ini telah menyerahkan bayi kepada bidan tetapi mereka langsung tidak menyerahkan apa-apa dokumen. Bidan yang juga merupakan ibu angkat kepada bayi ini kemudian meminta seorang individu untuk membantu mendapatkan surat beranak.

‘Curi’ maklumat diri orang lain

Surat beranak ditarik JPN

Dapat sijil anak angkat

Sejak daripada masalah itu, individu ini dikatakan sering berulang-alik ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk menyelasaikan masalah berkaitan kad pengenalannya. Tambahnya lagi, dia berysukur kerana pada usianya 15 tahun dia telah menerima sijil anak angkat daripada JPN.

Lepas 4 tahun permohonan tak lulus

7 tahun tunggu keputusan

Menurut individu ini lagi, dia telah meminta pertolongan daripada pelbagai pihak tapi sayangnya tidak ada seorang pun yang boleh membantu menyelesaikan masalah pendaftaran yang dihadapinya lagi. Apa yang lebih menyedihkan apabila hampir 7 tahun dia tetapi malangnya sampai sekarang dia masih tidak mendapat keputusan muktamad.

Tunggu keputusan warganegara

Hidup sebatang kara

Sumber: Muqatil Pejuang

SKIP THIS AD ×