berita

Dosa Besar Persenda Hukum Agama’ – Ustaz Dusuki Tegur Syed Saddiq Isu Hudud

August 24th, 2020 | by Shafika
Kini Trending

Baru-baru viral apabila seorang Menteri Perladangan, Perusahaan dan Komoditi, Khairuddin dikritik kerana tidak menjalani kuarantin kendiri selepas pulang dari Turki pada 7 Julai. Malah ramai yang tidak berpuas hati dengan jumlah kompaun yang dikenakan terhadap ahli parlimen Kuala Nerus itu.

Perkara ini turut mendapat perhatian ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mempersoalkan apakah hukum hudud boleh dilaksanakan secara adil jika ada menteri begini.

Undang-undang berat sebelah

Menurut Syed Saddiq Anggota Parlimen Muar, undang-undang yang dilaksanakan berat sebelah apabila menteri hanya didenda RM1,000 kerana ingkar perintah kuarantin wajib. Malah dia turut mengaitkan undang-undang dengan hukum huduh.

Walaubagaimanapun, kenyataan ahli Parlimen Muar itu mendapat perhatian Anggota Jawatankuasa Ulama Pas Pusat, Ahmad Dusuki Abd Rani yang menegaskan Syed Saddiq juga perlu merasakan ada dosa dan pahala pada percakapan dan penulisan beliau.

Istigfar dan bertaubatlah!

Menurut ustaz Ahmad Dusuki, Syed Saddiq perlu membezakan dua perkara antara politik dan Islam. Jika apa diluahkan adalah sengaja, maka ianya dosa besar dan biadap terhadap hukum Islam. Dia turut nasihat agar Syed Saddiq insaf dan bertaubat segera.

Sumber : Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani, Syed Saddiq

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×