berita

Internet Rumah Korang Slow? Cuba Trick Ni Gerenti Lagi Laju & Isyarat Wi-Fi Pun Lebih Luas!

November 12th, 2021 | by Sya Alkaf
Shout Out!

Kami yakin mesti ramai pengguna Wi-Fi di rumah mengalami masalah sambungan internet jadi perlahan atau tiba-tiba hilang signal bila korang berpindah tempat. Kalau duduk dekat ruang tamu elok je, tapi dah masuk bilik dia hilang pulang.. Pening jugak kan?

Takkanlah 24 jam nak kena duduk dekat ruang tamu je? Susahlah nak main game dan scroll media sosial selalu kalau macam tu!

Benda ni sebenarnya senang je guys, korang hanya perlu check balik dekat mana posisi router Wi-Fi korang? Dekat dalam cabinet ke? Ataupun terlalu jauh sampaikan liputan Wi-Fi tak sampai dekat korang dah (Deadzone).

Seeloknya, router ni kena letak dekat kawasan terbuka, sedikit tinggi, jauh daripada sinaran terus matahari dan sebarang objek yang boleh memantulkan haba.

Pastikan juga tak ada wayar bersimpul-simpul dekat router korang tu ya. Benda ni memang nampak remeh, tapi secara tak lansung akan menganggu signal Wi-Fi.

Lagi satu kalau rumah korang tu banyak peranti yang disambungkan pada Wi-Fi sama secara automatik speed internet korang pun akan jadi lebih perlahan tau. Jadi nilah, beberapa faktor yang korang kena ambil kira okay? Kalau masih tak jalan juga cara-cara ni, apa kata try Mesh Wi-Fi!

Mesh Wi-Fi boleh settlekan masalah internet korang!

Cara paling mudah dan gerenti berhasil untuk selesaikan masalah korang adalah dengan menggunakan Mesh Wi-Fi, ianya adalah sebuah peranti yang membantu meluaskan liputan Wi-Fi dalam rumah korang!

Tak kira lah seluas mana atau setebal mana pun dinding dekat rumah korang tu, Mesh Wi-Fi akan pastikan tak ada lagi kawasan deadzone.

Senang cakap benda ni lebih kurang macam Wi-Fi extender tapi dengan teknologi yang lagi mudah! Kalau guna Mesh Wi-Fi korang dah tak perlu nak connect kemudian disconnect Wi-Fi bila korang bergerak ke ruangan lain sebab Mesh Wi-Fi ni sekali je connect kemudian tadaaa.. Internet korang akan lebih smooth!

Dengan hanya RM15/bulan korang boleh dapatkan sepasang Deco M4 Mesh Wi-Fi macam dalam gambar kat atas ni. Ia membolehkan liputan Wi-Fi sehingga 3,800 kaki persegi!

Deco M4 Mesh Wi-Fi juga boleh disambungkan ke beberapa peranti sekaligus, dijamin signal internet korang akan tetap stabil dan laju geng!

Kredit foto: The Star

Perlukan Mesh Wi-Fi untuk kegunaan pejabat? Pilih je Deco M9 Plus, ia berupaya untuk meluaskan liputan Wi-Fi sehingga 4,500 kaki persegi serta boleh disambungkan kepada 100 buah peranti.

Harganya pun masih mampu milik ya, hanya RM35/bulan. Lebih untung lagi, pelanggan turut layak menikmati 3 tahun lesen anti-virus secara percuma! Deco M9 Plus turut hadir dengan aplikasi yang memudahkan pengguna untuk menguji sendiri penyambungan Wi-Fi mereka.

Kedua-dua Deco M9 Plus dan Deco M4 dilengkapi kebolehan untuk menapis isi kandungan yang tidak bersesuaian serta boleh mengehadkan masa yang diluangkan online. Haa.. Sesuai sangatlah untuk kegunaan keluarga.

Kini semua orang boleh ada Mesh Wi-Fi sendiri dengan unifi

Harga yang disebutkan tadi hanya boleh didapati melalui pakej unifi tau! Memang berbaloi sangat sebab tak ada tempat lain tawarkan Mesh Wi-Fi dengan harga serendah tu, korang pun tak payah pening-pening fikir nak keluarkan belanja banyak. Dengan unifi je terus settle!

Untuk langganan atau info lanjut mengenai Mesh Wi-Fi yang ditawarkan unifi korang boleh klik di SINI.

Sekiranya korang memerlukan sebarang maklumat lanjut mengenai unifi dan produk yang mereka tawarkan korang boleh ke laman web rasmi mereka di https://unifi.com.my/personal.

SKIP THIS AD ×