berita

Isu Ramen Samyeng Tak Halal, Lelaki Ini Melawat Sendiri Kilang Di Korea

September 23rd, 2016 | by Shafika
Isu & Kontroversi

samyang1

Rasanya semua dah tahu kan trend ‘Spicy Ramen Challenge’ yang pernah menjadi viral. Namun begitu, bertambah viral apabila muncul spekulasi bahawa ramen itu tidak halal untuk dimakan. Lagi bertambah kekeliruan netizen apabila ada pihak yang lain mengatakan ianya halal kerana kilang yang berbeza. Haish. Pening betul isu ni. Boleh makan ke tidak ni?

Korang jangan pening pening dah, seorang brader di laman Facebook telah mengesahkan dengan melawat sendiri kilangnya di sana. Apa kata korang baca kalau nak tahu boleh makan ke tidak. Jeng jeng jeng.

Dua kilang untuk hasilkan ramen

samyang5

ramen1

Logo halal yang tulen direct printing

samyang2ramen2Lawatan ke kilang

samyang3 samyang4 samyang6 samyang7

Beza ramen halal dan tidak halal

halal1

Packaging yang halal

takde-halal

Packaging tidak halal

Jadinya, dah terjawab semua persoalan kan? Boleh lah cuba makan bagi sesiapa yang belum cuba. Tanpa ragu dan was was dah. Hehe

Sumber : Nizam TiKir

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×