berita

‘Kalau Arwah Ada, Mesti Dia Happy’ – Isteri Mejar Zahir Disahkan Hamil Selepas 2 Hari Pemergian Arwah

September 11th, 2019 | by Shira
Kini Trending

Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan berita kematian Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya, komando dari pasukan 11 Rejimen Gerak Khas yang maut selepas tertembak semasa sesi demonstrasi di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu.

Terbaru, satu berita gembira dikongsikan oleh kakak ipar Allahyarham di Facebook miliknya, Sha Qalif.

Balu positif hamil

Melalui satu posting yang dikongsikan oleh kakak kepada isteri Allahyarham, Nour Shafinar Harun mengatakan bahawa adiknya baru mengetahui dirinya hamil. Berita ini diketahui dua hari selepas pemergian suaminya itu.

Alhamdulillah. Selesai semua urusan untuk balu isteri Mejar Zahir Armaya. Untuk adik ku, Inat tabah lah atas apa yang telah terjadi, redha.

Alhamdulillah juga dua hari selepas arwah pergi rupanya ada sinar baru, balu positif hamil. Kalau arwah ada mesti dia happy sangat-sangat tapi malangnya arwah belum sempat tahu yang beliau akan menerima cahaya mata lagi.

Arwah tinggalkan penggantinya. Semoga Inat kuat demi janin yang dikandung ya. Untuk izzul ini ada lah kenangan untuk izzul ya. Nanti besar ingat ya sayang daddy pergi sebagai wira.

‘Alhamdulillah saya mengandung, cuma saya sedih’

Menerusi Harian Metro, Nour Shafinar ada mengatakan bahawa badannya keletihan sejak beberapa hari dan menyangka ianya disebabkan situasi yang baru menimpanya selain mengamalkan diet.

Dua hari (selepas) arwah tiada, ada kawan yang kenal saya bertanya, mengandung ke? Saya terkejut, betul ke saya mengandung, sebab dalam sebulan lebih kebelakangan ini, saya tidak buat pemeriksaan, saya rasa biasa saja.

Tetapi tengok keadaan badan memang rasa naik, berat badan naik, makan pun tak berapa banyak sebab sedang diet, sampailah doktor dan kaunselor datang jumpa saya dan dia bertanya kenapa badan berisi dan kemungkinan mengandung.

Tambahnya lagi, dia kemudian menggunakan kit ujian kehamilan sebelum mendapati dirinya sah hamil. Walau bagaimanapun, Nour Shafinar tidak pasti akan usia kandungannya kerana masih belum ada kesempatan untuk membuat pemeriksaan dengan doktor.

Saya kuatkan hati, buat pemeriksaan guna alat ujian kehamilan, saya tengok (positif), Alhamdulillah saya mengandung, cuma saya sedih, arwah tak sempat tahu saya mengandung.

Cinta balu dan arwah bersemadi

Apa yang lebih menyedihkan apabila berita gembira ini tidak sempat dikongsikan bersama arwah suaminya. Seandainya arwah masih ada, pasti dia sangat gembira menanti kehadiran cahaya mata barunya. Namun, apakan daya, ajalnya telah sampai dan Allah SWT lebih menyayangi diri arwah.

Kakak ipar Allahyarham turut berkongsi beberapa foto kenangan di kediaman yang pernah diduduki arwah dan keluarganya.

Isteri Allahyarham juga dikatakan akan memulakan hidup baru bersama anak-anaknya di Ipoh pada November nanti.

Sumber: Sha Qalif, Harian Metro

 

 

 

SKIP THIS AD ×