berita

Kecoh Cabaran Sumpah Angkasawan, Pensyarah Fizik Perjelas Teori Flat-Earth Suhaimi Saad

February 15th, 2019 | by Arini Saleh
Isu & Kontroversi

Angkawasan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor memberi respon terhadap cabaran Suhaimi Saad yang mahu dirinya bersumpah bahawa bumi itu berbentuk bulat sfera.

Menurut Dr Sheikh Muszaphar, bumi sememangnya berbentuk sfera namun bukan seperti bola. Di Twitter, pensyarah menerangkan fakta mengenai bumi dari sudut fizik.

Fakta dari sudut fizik

Berikutan isu yang hangat diperkatakan di media sosial hari ini, pensyarah fizik ini menerangkan fakta dari sudut sains. Katanya, untuk membuktikan bumi ini berbentuk sfera kita hendaklah melihatnya dari skop gravity.

Lihat dari skop ‘gravity’

Tambahnya lagi, pada jarak yang sama kita akan mengalami tarikan gravity yang seragam disebabkan tarikan ke arah pusat radius.

Kenapa tarikan gravity sama?

Ini jelas membuktikan bahawa bumi ini sememangnya berbentuk sfera dan bukannya rata seperti yang didakwa. Contoh lain yang diberikan adalah kewujudan zon masa di mana setiap tempat mengalami putaran masa yang berbeza.

Contoh lain

Tambahnya lagi, terdapat pelbagai contoh yang boleh membuktikan bahawa bumi ini berbentuk sfera. Dia turut berharap perkongsian ini dapat memberi ilmu dan menjelaskan kekeliruan secara tepat.

Sumber : Aizz Irfan

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×