berita

‘Kenapa Kau Dera Dia? Ingat Kami Tiada Hati Ke?’

July 13th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Kisah seorang kanak-kanak kelainan upaya (OKU) yang bernama Bella telah mendapat perhatian ramai. Kanak-kanak Sindrom Down itu dipercayai menjadi mangsa dera di sebuah rumah pengasas pusat kebajikan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu kota.

Artikel berkaitan: Syed Azmi Risau Suspek Kes Bella Murung, Emosi Terganggu Jika Terus ‘Ditekan’

Artikel berkaitan: Rumah Bonda Disita, Pengasas Dakwa Adik Bella Degil, Luka Sebab Tertumpah Air Panas?

Di Twitter, seorang pengguna media sosial bernama Rykarl Iskandar memuat naik video menunjukkan seorang remaja yang juga merupakan orang kelainan upaya telah menyuarakan kekesalan terhadap insiden yang berlaku pada Bella.

Kes Bella dapat perhatian ramai

Di platfom Twitter, tanda pagar #JusticeForBella menjadi trending apabila netizen menyuarakan rasa sedih dan kesal melihat keadaan Bella yang dipenuhi dengan luka-luka pada anggota badannya. Netizen berasa geram dan tidak berpuas hati dengan tindakan penjaga dari rumah kebajikan tersebut yang didakwa mendera kanak-kanak tidak berdosa itu.

‘ Bella, keep strong’

Remaja kelainan upaya (OKU) ini juga meluahkan rasa sedih apabila melihat keadaan terkini Bella. Pada masa yang sama, dia meminta agar pihak berkuasa menahan dan menghukum pesalah yang didakwa melakukan kekejaman terhadap Bella.

Kenapa kau dera dia? Hukum dan cari pesalah yang pukul Bella. Ingat kami tiada hati ke? Kami ada jiwa, ada perasaan tau! Jangan pukul dia sesekali pun. Puan Mona cari pesalah itu. Hukum dia cukup-cukup. Hastag Justice For Bella. Bella, keep strong!

I love this power

Sementara itu, meninjau di ruangan komen kelihatan netizen meluahkan rasa sebak setelah menonton video daripada remaja OKU ini yang mahukan keadilan buat Bella. Netizen juga mengharapkan ada hukuman setimpal buat suspek sekiranya benar Bella didera sepanjang dijaga di bawah pengurusan rumah kebajikan itu.

Sumber: Twitter Rykarl Iskandar

SKIP THIS AD ×