berita

“Kenapa Kumpul Pahala Dengan Solat, Kumpul Dosa Dengan Tak Tutup Aurat?”- Soal Anak Kecil Kepada Wanita Seksi

October 9th, 2015 | by Noraniza
Kini Trending

solat 1

Tidak dapat disangkal bahawa sebagai seorang hamba Allah SWT, kita seringkali leka menjalani kehidupan di dunia sehingga terlupa akan tugas sebagai khalifahNya.

Menerusi penceritaan Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan, teguran daripada anak kecil kepada seorang wanita seksi ini ternyata membuatkan kami juga tersedar daripada kelekaan duniawi.

TEGURAN PEDAS DARI BUDAK KECIL

solat 2

(gambar hiasan)

Kejadian di surau shopping mall One Utama.. ada seorang wanita Muslim masuk untuk menunaikan solat maghrib.. dia berpakaian seksi, baju ketat lengen pendek dan tidak bertudung.. masuk ja dalam surau, dia meletakkan beg dan mengambil wudhu’..

Ada seorang ibu yang juga masuk untuk menunaikan solat membawa anaknya, umur dalam lingkungan 5 – 6 tahun..
anak kecil itu memandang wanita seksi itu tanpa jemu, dari dia memakai telekung hingga dia selesai solat dan lipat kain telekung tersebut untuk di simpan dalam begnya.. sedang wanita seksi itu memakai make up di cermin surau, anak kecil yang memerhatikan wanita itu sejak tadi, berpaling dan bertanya kepada ibunya.

Anak : ibu, kenapa akak tu tak pakai tudung? bukan orang Islam kena pakai tudung untuk tutup aurat ka? (wanita seksi itu mendengar soalan anak itu tetapi tak menghiraukannya)
Ibu : *senyum* cuba tanya akak tu tengok
Anak : akakkkkkk, kenapa akak tak pakai tudung?
Wanita seksi : sebab itu pilihan akak.. walau akak tak pakai tudung, tapi akak sembahyang.. Tuhan Maha Mengetahui, Dia tahu akak orang baik.. (jawab sambil tahan marah)
Anak : oooo.. kenapa akak pakai telekung masa akak solat?
Wanita seksi : sebab wajib tutup aurat masa solat, klau tak, solat tak sah..
Anak : oooo.. kenapa akak solat?
Wanita seksi : hmph, sebab solat tu kan wajib.. kalau tak buat, dosa! masuk neraka nanti.. *sambil jawab sambil pakai eye liner*
Anak : *terdiam seketika* tapi kak, menutup aurat tu pun wajib.. kalau tak buat, berdosa, masuk neraka jugak.. kenapa akak kumpul pahala dengan solat tapi lepas tu tambah dosa dengan tak tutup aurat? *muka budak nih, penuh keinginan untuk tahu.. soalan yang ikhlas dari hati*
ketika itu, semua mata dalam surau tertumpu pada wanita seksi tersebut, menunggu jawapan daripada dia.. wanita itu pula kaku di depan cermin, terdiam membatu.. dia kemas2 barang make up dan bersedia untuk keluar dari surau.. anak itu pandang dengan penuh tanda tanya.. kenapa akak tak nak jawab soalan saya?
sebelum melangkah keluar, wanita seksi itu memandang ke arah anak kecil itu, sambil tersenyum.. dengan nada perlahan, “adik, terima kasih..” smile emoticon

kadang-kadang teguran dari orang lain adalah teguran dari Allah.. jangan terlalu cepat untuk tak menghiraukannya.. kita tak tahu mati kita bila, takut nanti tak sempat nak bertaubat.. sekadar perkongsian bersama
terima kasih kepada penulis yang tak dikenali

Sumber: Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan

The following two tabs change content below.

Noraniza

Senior Head Of Sponsored Content, Malay Division at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)

SKIP THIS AD ×