berita

Lelaki Dipenjara 17 Tahun Akhirnya Dibebaskan Selepas Penjenayah Sebenar ‘Muka Seiras’ Dijumpai

June 13th, 2017 | by Ash Nordin
Kini Trending

Semalam viral di Twitter apabila seorang lelaki tak bersalah terpaksa menjalani hukuman penjara selama 17 tahun, dan dia dibebaskan selepas pihak berkuasa akhirnya menjumpai penjenayah sebenar yang mempunyai paras rupa sama dengannya.

Lelaki bernama Richard Anthony Jones telah dibebaskan dari sebuah penjara di Kansas selepas menjalani hukuman penjara selama 17 tahun. Paling menyedihkan sekali, dia dihukum diatas kes jenayah yang dia tak pernah lakukan.

Terpaksa tanggung seksa diatas perkara yang tak pernah dilakukan

Ricky (Foto sebelah kiri) dan Richard Anthony Jones

Richard dijatuhkan hukuman hingga 19 tahun penjara kerana dia dikatakan telah membuat rompakan pada tahun 1999. Walaubagaimana pun, dia sentiasa berkata bahawa dia tiada kena mengena langsung dengan kes rompakan tersebut.

Richard didapat bersalah kerana kes rompakan di Walmart (Pusat beli belah) berdasarkan keterangan saksi. Tidak ada bukti fizikal atau DNA yang mengaitkannya dengan jenayah itu. Richard sedaya upaya untuk merayu tetapi usahanya telah ditolak.

Penghuni penjara yang lain berkata kepadanya tentang seorang banduan bernama Ricky. Menurut mereka Ricky kelihatan betul-betul seperti Richard dan pada tahun 2015, Richard memberitahu Project Innocence Midwest tentang doppelganger dia, iaitu Ricky.

Akhirnya dibebaskan selepas 17 tahun

Setelah siasatan dijalankan, kumpulan itu (Project Innocence Midwest) mendapati bahawa Ricky tinggal berdekatan dengan tempat rompakan di Kansas City, Kansas, manakala Richard pula tinggal di Kansas City, Missouri. Peguam Richard juga berhujah bahawa pada waktu rompakan tersebut, Richard ada bersama teman wanita dan keluarganya.

Richard berkata;

Apabila saya melihat gambar double saya ia semua masuk akal kepada saya.

Pada hari Rabu, saksi, termasuk mangsa rompakan itu memberi keterangan dalam Johnson County Mahkamah Daerah bahawa selepas melihat gambar kedua-dua lelaki itu, mereka tidak lagi boleh mengatakan Richard adalah lelaki yang melakukan jenayah itu.

Penahanan Richard dianggap tidak masuk akal, tanpa usul periksa

Hakim Kevin Moriarty mengarahkan pembebasan Richard; berkata tidak juri akan disabitkan Jones berdasarkan bukti baru.

Bagi Ricky (Penjenayah sebenar), dia juga memberi keterangan dan menafikan melakukan jenayah itu.

Richard telah dianggap melakukan jenayah rompakan itu apabila gambarnya telah dipilih daripada pangkalan data polis tiga bulan selepas kes rompakan itu. Penguamnya menyifatkan barisan itu sebagai ‘tidak masuk akal’, seperti Richard adalah satu-satunya orang dalam barisan yang menyerupai penerangan mengenai suspek.

Tambah peguamnya lagi, tiada seorang pun daripada foto-foto lain dipadakan dengan penerangan yang diberikan oleh saksi lain.- Alice Craig, Jones peguam dan professor di Project for Innocence.

Sumber: RT.com

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×