berita

Masa Tengah Tidur, Abang Rais Masukkan… – Dicabul Anak Pengasuh, Memang Kejam Kisah Ini!

April 5th, 2017 | by Hanis Aliaa
Isu & Kontroversi

headerKes penderaan seksual melibatkan kanak-kanak di Malaysia semakin membimbangkan. Lebih parah bila pelakunya juga di bawah umur. Kisah ini dikongsikan semula oleh aktivis Syed Azmi. Kanak-kanak ini telah dirogol oleh anak lelaki pengasuhnya yang masih di bangku sekolah. Sedih! Tapi inilah realiti masa kini.

“..masa saya tengah tidur, abang Rais masukkan..”1

Sampai mati dia akan ingat apa jadi.2

Perkara macam ni tak boleh ambil ringan.3

Saya akui bahawa saya gembira dia seorang yang memerhati dan cuba untuk melakukan perkara yang betul. Bagaimanapun, dia juga ada hak untuk membuat laporan dan bukannya menyerahkan kepada bapa mangsa.

Saya juga bimbang jika bapa mangsa jadi tak rasional dan melakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya terhadap Rais.

Jadi saya meminta penulis asal untuk membuat laporan.

Saya faham, sebagai orang awam anda tidak mahu berada di tengah-tengah isu rumit yang tak ada kaitan dengan anda tetapi ini tidak. Bila tahu ada seorang mangsa tak bermakna tiada mangsa lain atau anda sendiri boleh menjadi salah seorang mangsa. Dan satu lagi perkara, fokus anda mesti jelas tentang siapa yang anda nak lindungi? Kanak-kanak atau cuba untuk tak jadi penyibuk sedangkan dalam hal ini anda perlu jadi penyibuk.

Kebanyakan orang awam cuba untuk tak melibatkan diri, tetapi dalam rang undang-undang, anda adalah salah jika anda tahu tapi berdiam diri. Meletakkannya di Facebook menjadikan anda saksi dan ia tidak cukup berkongsi di media sosial, anda perlu membuat laporan polis dan meminta pihak polis untuk menyiasat.

Saya gembira ahli keluarga dan kawan-kawan meminta beliau untuk melakukan perkara yang sama dan yang menyedarkan dia.

Saya minta penulis untuk contact saya. Kami berbual sedikit dan kira-kira sejam yang lalu, dia menghantar saya nombor laporan kes itu sebagai bukti. Selebihnya kita serahkan kepada polis.

Tuan baru sahaja membantu seorang kanak-kanak perempuan dan mungkin ramai lagi. Dan menurut fahaman saya, kita juga perlu bantu budak lelaki 14 tahun itu.

Terima kasih. Dan bagi yang lain, buat laporan jika berlaku penderaan sebegini. Syed Azmi.

Pix: Di’paste’ kepada umum oleh penulis asal.

 

17796037_10154590146151478_5065856223597049088_n

Gambar hiasan

Kredit : Syed Azmi

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×