berita

‘Memaki Hamun Orang Di Masjid Adalah Seruntuh-Runtuhnya Akhlak’ – Dr Maza

October 25th, 2017 | by faris
Kini Trending

Mufti Perlis, Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau dikenali sebagai Dr Maza mengatakan, Islam tidak membenarkan sama sekali penganutnya memaki siapa pun apatah lagi di masjid dan mengakui diri sendiri sebagai seorang tahfiz.

Namun bagi orang agama yang memaki di luar masjid, walaupun tahu ianya salah, Dr Maza melabelkan keadaan itu sebagai seruntuh-runtuhnya akhlak dalam kalangan manusia.

Kita boleh kritik orang tapi tak boleh maki

Siapa saja, dalam agama kita tak dibenarkan untuk maki bapa orang. Apatah lagi di masjid, apatah lagi mengaku sebagai tahfiz. Kalau betul dia hafal Quran, dia tak buat benda macam tu. Bukan kata maki saya saja, maki sapa pun tak boleh.

Beliau mengulas lanjut pertanyaan berkenaan dengan menghuraikan perbuatan memaki hamun adalah sama sekali dilarang dalam agama, lebih-lebih lagi dibuat dibuat di masjid dan mengakui mempunyai gelaran tertentu dalam Islam.

Antara dosa besar adalah memaki bapa -Hadis Nabi

Nabi SAW bersabda di antara dosa besar adalah apabila seseorang itu memaki dan mencerca bapa dia. Apabila sahabat bertanya adakah orang sanggup memaki bapanya sendiri, Nabi menjawab, apabila dia memaki bapa orang, orang memaki kembali bapanya.

Dr. Maza juga memberi contoh hadis Nabi yang mengatakan apabila seseorang memaki bapa seseorang, dia secara tidak langsung membuat perkara sama kepada bapanya sendiri. Ini seolah-olah mengundang provokasi dari si anak.

Sumber: Promedia Tajdid

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×