berita

‘Mengapa Pengumuman Penting Dibuat Secara Tiba-Tiba?’ – Dr Maszlee Kemuka 7 Persoalan Kepada Menteri Pendidikan

November 9th, 2020 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Semalam, Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Md Jidin mengumumkan bahawa semua sekolah di seluruh negara ditutup bermula hari ini hingga ke hari akhir persekolahan tahun ini iaitu pada 17 dan 18 Disember.

Susulan daripada pengumuman tersebut, bekas Menteri Pendidikan iaitu Dr Maszlee Malik telah mengeluarkan satu kenyataan media berhubung tujuh soalan yang menjadi kebimbangan rakyat selepas pengumuman oleh pihak Kementerian Pendidikan itu.

Penutupan sekolah saat akhir

Menerusi kenyataan media, Dr Maszlee telah mengucapkan terima kasih kepada YB Menteri Kanan Pendidikan dan seluruh warga Kementerian Pendidikan Malaysia di atas pengumuman yang disampaikan. Tambah beliau, sekurang-kurangnya terdapat dua pengumuman penting yang telah disampaikan iaitu penutupan semua sesi persekolahan sehingga Januari 2021 serta pindaan tarikh beberapa peperiksaan penting seperti SPM, STPM, SVM & STAM.

Jelas beliau lagi, pelbagai reaksi dan maklum balas daripada pelbagai pihak telahpun diterima sebaik sahaja pengumuman tersebut. Timbul juga beberapa persoalan dan kebimbangan yang beliau fikir wajar disuarakan dan diberikan tumpuan oleh pihak Kementerian Pendidikan. Ujarnya lagi, persoalan-persoalan ini mungkin kelihatan operasional, namun ianya memberikan dampak yang langsung dan menyentuh soal kehidupan rakyat seharian.

Beliau percaya rakyat yang sedang berdepan dengan kesukaran ekonomi di luar sana tidak boleh dibebankan dengan isu operasional KPM yang tidak jelas. Antara persoalan yang dikemukakan kepada Menteri Pendidikan ialah seperti berikut. Pertama, pengumuman saat akhir penutupan sekolah ini telah menyukarkan ibu bapa yang terpaksa mencari cara untuk merentas negeri untuk mengambil anak-anak di asrama. Persoalan yang dibangkitkan ialah mengapa pengumuman penting seperti ini dibuat secara tiba-tiba? Bagaimana dengan 2.4 juta keluarga miskin & B40 yang terpaksa mencari wang untuk membeli tiket dan membiaya kos perjalanan dalam masa terdekat?

Status guru duka lara

Sekadar gambar hiasan

Kedua, apakah status guru duka lara yang telah lama berjauhan dengan pasangan masing-masing? Selama ini mereka terpaksa menanggung beban membeli tiket berkali-kali akibat pengumuman saat akhir YBMK. Adakah mereka dibenarkan kembali bersama setelah berbulan-bulan tidak bersua muka, terutama untuk mereka yang terpaksa berulang alik antara Sabah, Sarawak & Semenanjung? Ketiga, apakah nasib lebih dari 600,000 murid penerima Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang hari ini tidak boleh ke sekolah? Apakah YBMK mempunyai perancangan khas untuk membantu lebih setengah juta anak warga miskin & B40 ini yang selama ini bergantung sepenuhnya dengan pengambilan RMT?

Keempat, apakah perancangan untuk lebih dari 70,000 pekerja kantin yang hari ini tiada gaji harian kerana sekolah ditutup? Saya percaya jumlah mereka yang banyak ini memerlukan perhatian yang lebih besar oleh Kerajaan kerana mereka rata-ratanya datang dari golongan miskin & B40. Kelima, apakah perancangan YBMK untuk 36.9% murid yang tiada peranti di rumah? Apakah perancangan alternatif untuk memastikan golongan ini tidak ketinggalan ketika rakan-rakan mereka yang lain melaksanakan kelas dalam talian bersama guru mereka? Bagaimana pula dengan keluarga miskin & B40 yang bukan sahaja tidak mempunyai peranti, bahkan tidak mempunyai talian internet di rumah?

Keenam, apakah perancangan YBMK untuk murid cicir setelah sekolah dibuka kelak? Saya difahamkan murid Tingkatan 2 & 3 hanya akan kembali ke sekolah pada Mac 2021. Ini bermakna mereka akan berada di rumah sekitar 3 bulan. Terdapat kajian yang menyatakan ketidakhadiran murid ke sekolah selama 14 minggu boleh menyebabkan anak-anak kehilangan pembelajaran seolah-olah 2 tahun lamanya. Adakah pihak KPM akan mengeluarkan data murid cicir pasca PKP kepada umum kelak?

Rintihan rakyat

Sekadar gambar hiasan

Ketujuh, apakah KPM ada melaksanakan bantuan psikologi & mental untuk anak-anak yang akan menduduki peperiksaan penting seperti SPM & STPM? Saya percaya mereka adalah golongan yang paling terjejas akibat beberapa pengumuman tundaan peperiksaan. Peperiksaan penting yang akan mereka duduki akan menentukan masa depan mereka kelak. Cadangan saya, KPM harus segera melaksanakan saringan mental dan mempunyai perancangan untuk memastikan motivasi mereka tidak jatuh berkecai semata-mata kerana kegagalan kita semua merancang yang terbaik buat mereka.

Di akhir kenyataan media tersebut, Dr Maszlee percaya kesemua soalan-soalan ini adalah rintihan rakyat terbanyak, daripada ibu bapa yang bergelut dengan masalah ekonomi, daripada anak murid di sekolah, yang tiada peranti di rumah, yang kehilangan motivasi untuk menduduki peperiksaan, dari guru yang berjauhan dengan suami dan isteri masing-masing serta dari pekerja di sekolah yang akan terjejas akibat penutupan sekolah. Oleh itu, beliay berharap Menteri Pendidikan perlu menjelaskan kepada rakyat apakah perancangan mereka secara menyeluruh.

Tambahnya, rakyat tidak boleh dibiarkan berada dalam keadaan resah semata-mata kerana kegagalan komunikasi atau ketiadaan perancangan yang baik buat mereka. Dr Maszlee juga meminta Menteri Pendidikan menjalankan libat urus dengan kesatuan-kesatuan guru seperti Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Kesatuan Guru Malaysia Barat dan juga NGO-NGO berkaitan pendidikan dan meneliti input-input berguna dari mereka kerana mereka mewakili suara terbanyak para guru di Malaysia.

Beliau juga merayu agar Menteri Pendidikan menjawab semua soalan ini dalam masa terdekat. Tambahan, beliau juga bersedia untuk bekerjasama dengan pihak KPM untuk mempermudah sebarang urusan dan juga memastikan bukan sekadar nyawa anak-anak yang boleh diselamatkan, tetapi juga masa depan pendidikan mereka.

Sumber: Dr Maszlee Malik

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Senior Content Champion at Rev Media Group
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×