berita

Menyamar Sebagai Pemetik Buah Di Australia, Ini Hakikat Sebenar Yang Dibongkar Wartawan Malaysia

November 16th, 2016 | by Shafika
Isu & Kontroversi

pendatangIsu penipuan ejen pemetik  buah di Australia ini bukanlah sesuatu yang baru di kalangan rakyat Malaysia. Mungkin tidak semua mempunyai nasib yang sama. Memang kesian apabila niat untuk  mencari rezeki lebih akhirnya ditipu hidup-hidup oleh ejen.

Macam kisah yang kami kongsikan ini apabila seorang wartawan berani membongkar kisah disebalik sebuah ladang buah di Australia yang mempunyai ekosistem pekerja tanpa izin yang berkembang maju.

Wartawan sanggup menyamar jadi pengutip buah untuk membongkar

aus3wartawan1

Berjaya memperdaya ejen untuk bekerjawartawan2

Penyamaran mendapat pujian dari pihak media Australia

Dua minggu lalu, seorang wartawan Malaysia datang ke Australia menggunakan visa pelancong dan pergi di bawah perlindungan di utara Victoria. Beliau bekerja di dalam sebuah ladang buah yang sangat besar. Perkerjaan itu sangat mudah untuk dimohon memandangkan menawarkan gaji yang sedikit

Difahamkan seorang wartawan dari Malaysia melakukan penyamaran bagi membongkar aktiviti seorang ejen yang telah menipu dengan menawarkan gaji di bawah undang undang pendapatan. Dia kemudian dibawa ke rumah ladang ini dikawal oleh sindiket pekerja haram ini oleh Pakmur bersama 11 orang yang lain.

Saiful juga telah menemu ramah sendiri pihak ladang tersebut bagi mendapatkan informasi mengenai pekerjaan yang ditawarkan oleh pekerja asing. Hal ini telah mendapat pujian oleh wartawan di Australia dimana memuji keberanian Saiful untuk membongkar sindiket ini dari terus berleluasa.

Antara yang berlaku apabila wartawan Malaysia membuat penyamaran..

 

1. Diberi upah 2.00$ ke 2.30$ untuk setiap pokok yang dipetik. Difahamkan juga, perdapatan itu adalah di bawah gaji undang undang.

2. Saiful cuma berjaya memetik sekitar 5 pokok sehari dan jika didarabkan dengan gaji. Cuma cukup untuk membayar rumah sewa 70$ setiap minggu. Rumah sewa yang uzur tanpa pemanas dan disewakan beramai.

3. Jika ada siasatan mengenai polisi atau eksploitasi pekerja asing, kebiasaanya pekerja asing terpaksa membayar wang mereka atau mereka terpaksa dihantar pulang.

4. Susah untuk mendapatkan pekerjaan terus dari ladang itu sendiri memandangkan mereka bekerja secara kontrak yang tidak dikeluarkan Visa untuk mereka

Antara sebab untuk Saiful membuat penyamaran

Untuk mendidik rakyat kita. Untuk memberi mereka panggilan untuk bangun. Sila jangan hanya datang ke sini. Jika anda datang secara haram, maka layanan amatlah buruk.

Saya berasa sedih untuk mereka, tetapi mereka mesti tahu bila mereka datang ke sini mereka adalah menyalahi undang-undang dan mereka melakukan sesuatu yang salah dan ia juga menghukum imej negara kita.

Sumber : Abc.netSyahril A. Kadir

 

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

SKIP THIS AD ×