berita

Miss Universe Malaysia Bawa Rumah Kampung Naik Pentas, Terima Pujian Netizen

May 14th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Pertandingan Miss Universe 2021 edisi 69 sedang berlangsung di Florida, Amerika Syarikat sehingga 18 Mei ini. Semalam, baru berlangsungnya bagi segmen kostum kebangsaan (National Costume) dengan melibatkan Miss Universe negara kita iaitu Francisca Luhong James yang telah beraksi membawa busana bertemakan ‘Kampungku Malaysia’ dapat perhatian.

Artikel berkaitan: Bawa Busana ‘Kampungku’ Seberat 45kg Ke Pentas Miss Universe, Francisca Luhong Sedia Beraksi

‘Kampungku Malaysia’

Diinspirasikan daripada perkampungan Melayu tradisional lalu terhasilnya rekaan props Kampung seberat 45 kilogram berdimensi 3D yang lengkap dengan replika ayam dan pokok kelapa. Rekaan kostume dan props ini dihasilkan oleh pereka Carven Ong untuk meraikan suasana kampung dan mengimbas kembali nostalgia di kampung halaman.

Tambahan, motif pada fabrik pakaian yang dipakai Francisca Luhong ini diinspirasikan dari cetakan Orang Ulu Sarawak. Disertakan dengan imej basikal di headgear atas kepala Miss Universe Malaysia ini.

Angkat budaya Sarawak

Lebih menarik lagi, replika ‘Kampungku’ tadi boleh bertukar dengan memaparkan rumah kayu dan menampakkan suasana senja ketika di kampung. Terdapat kerawang berwarna emas yang diletakkan pada papan rumah tersebut bagi melambangkan warisan negeri Sarawak.

Francisca turut bertukar busana dan headgear boneka Borneo (Borneo Doll) di atas kepalanya selain kelihatan bunga raya dan mengkuang sebagai simbol warisan Malaysia.

Persembahan National Costume

Francisca Luhong di Instagramnya mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong yang sentiasa memberi sokongan positif kepadanya. Dia bagaimanapun telah mempresentasikan National Costume ‘Kampungku Malaysia’ dengan sebaik mungkin dan hanya menanti keputusan Top 21 yang bakal diumumkan esok. All the best Francisca Luhong!

Sumber: Francisca Luhong James

SKIP THIS AD ×