berita

‘Nasib Baik Sebelum Masuk Dah Pakai Face Mask’ – Ibu Kongsi Tips Elak Anak Dijangkiti Serangan Influenza

January 14th, 2020 | by Shira
Kini Trending

Sejak kebelakangan ini, serangan virus influenza dalam kalangan rakyat Malaysia semakin membimbangkan terutamanya terhadap kanak-kanak. Berikutan daripada serangan virus ini, kebanyakan ibu bapa telah mengambil pelbagai langkah dan inisiatif untuk memastikan anak-anak mereka tidak dijangkiti dengan virus influenza ini.

Seperti perkongsian seorang ibu, Maryam Jamadi di laman Facebook, dia menceritakan tentang pengalaman dan tips yang digunakan olehnya untuk menghindari virus influenza daripada dijangkiti mereka sekeluarga.

‘Nasib baik pakaikan anak face mask’

Setelah telefon berbelas klinik 2 hari lepas, akhirnya ada juga klinik yang masih ada stok vaksin influenza. Itu pun hanya tinggal beberapa sahaja, “siapa cepat dia dapat” katanya. Dalam banyak-banyak tempat sebenarnya tempat yang paling saya takut dengan risiko jangkitan adalah klinik atau hospital. Jadi, sebelum masuk sekurang-kurangnya kena pakai face mask memandangkan kes influenza sedang tersebar. Anak umur 3 tahun pun saya pakaikan face mask.

Bila masuk sahaja klinik, ada kanak-kanak anggaran darjah 3-4 terbatuk-batuk dan bersin di depan kaunter pendaftaran. Terdetik dalam hati, “nasib baik sebelum masuk dah pakai face mask” sebab kanak-kanak itu tak pakai face mask malah tak ada effort pun nak tutup pun mulut masa batuk. Lepas dah dapat shot vaksin influenza, sempat saya bertanya tentang kes influenza. Rupanya kanak-kanak yang terbatuk di depan kaunter tadi merupakan pesakit influenza. Terdetik lagi dalam hati “nasib baik pakaikan anak face mask”.

Keluar sahaja klinik, terus saya lap tangan pakai antibacterial wet wipes. Balik rumah terus mandikan anak sebab doktor kata walaupun dah ambil vaksin, ambil masa 7-21 hari baru ada immunity terhadap influenza. Virus influenza akan hidup di permukaan selama 24 jam. Maksudnya walaupun kita tak ada hubungan kontak secara terus dengan pesakit influenza, tapi boleh juga terjangkit bila kita pegang permukaan yang ada virus masih hidup. (tombol pintu, menu makanan, tempat pegang escalator, hos tandas, mainan dan lain-lain).

Risiko terkena jangkitan tinggi

Sebab itu, anak duduk rumah tak keluar pun boleh terkena jangkitan kalau contoh mak ayah balik kerja dengan baju yang terkena virus influenza terus peluk anak atau baring di tilam atau sofa. Saya memang ada trauma terhadap jangkitan-jangkitan penyakit akibat pernah terkena jangkitan semasa melakukan terapi. Apabila kita bekerja dengan manusia, risiko terkena jangkitan memang tinggi walaupun langkah pencegahan telah dilakukan.

Selalunya kalau balik kerja jumpa anak mesti rasa nak salam dan peluk anak, tapi saya tidak. Balik rumah terus meluru ke tandas, bersihkan diri baru jumpa anak. Sekurang-kurangnya basuh tangan bersih-bersih dan tukar baju. Risau perkara sama berulang. Berusaha dahulu baru tawakkal. Kalau Allah kata kena, kenalah tapi sekurang-kurangnya kita dah lakukan apa yang termampu.

Bagi yang sudah pun terjangkit, mohon sangat untuk kuarantinkan diri sehingga 100% sembuh, pakai face mask jika terpaksa keluar ke klinik atau hospital, pakai juga face mask dan kuarantin dalam bilik di rumah untuk elakkan orang lain di dalam rumah terjangkit sama. Bersihkan rumah secara menyeluruh bila dah sembuh (tukar berus gigi, basuh cadar sarung bantal dan lain-lain).

Sumber: Maryam Jamadi

SKIP THIS AD ×