berita

Netizen ‘Complaint’ Kenapa Nikki Tak Menang, Tok Ram Balas Balik – ‘GV Bukan Apak Saya Punya’

January 25th, 2022 | by Hariz
Kini Trending

Menerusi ruangan komen di Instagram, juri tetap program Gegar Vaganza 8 (GV8), Datuk Ramli MS menjawab persoalan kenapa Nikki Palikat tidak menjadi juara.

Artikel Berkaitan: Tutup Buku Lama, Aliff Aziz Anggap Kemenangan Sebagai Permulaan Karier – ‘Saya Jadikannya Sebagai Satu Pedoman Dan Pengajaran’

Artikel Berkaitan: Aliff Aziz Nak Guna Duit Menang GV8 Untuk Aktiviti Tabligh & Keluarga Di Singapura

Artikel Berkaitan: Ramai Tak Puas Hati Aliff Aziz Juara GV8, Minta Astro ‘Kira’ Balik Markah Nikki & Suki

Keputusan adalah majoriti mutlak

Foto: Instagram Tok Ram

Selepas Aliff Aziz dinobatkan juara GV8, segelintir netizen tidak berpuas hati dan mempersoalkan penilaian yang diberikan. Seorang pengguna di laman Instagram telah mengajukan soalan di ruangan komen Ramli MS.

Tok Ram kenapa Nikki tak juara? Sampai hati.

Walau bagaimanapun, komen tersebut dibalas oleh Tok Ram dengan menjelaskan bahawa bukan dia seorang sahaja yang memberikan markah, dan tidak memegang kuasa yang membolehkan dia mengubah markah juri lain. Menurutnya, keputusan peringkat akhir GV8 yang berlangsung kelmarin itu adalah majoriti mutlak.

Gegar Vaganza tu bukan apak (bapa) saya punya. Ada empat juri yang bagi markah. Kena hormat nombor-nombor itu, majoriti mutlak. Ketua juri tak boleh tukar markah juri lain.

Dalam pada itu, ada juga yang memesan agar pengguna lain tidak bertanyakan soalan yang melebih-lebih kerana bimbang Tok Ram marah dan mengamuk. Susulan daripada itu, komen tersebut dibalas oleh Tok Ram yang menyifatkan masih ramai yang tidak faham mengenai sistem penjurian.

Takda makna nak ngamuk. Benda nyata, kadang orang tak faham. GV tidak menjuri apa pemberian Tuhan, seperti warna suara, tingginya, ‘ranges’ suara, muka cantik dan suara kuat. Dalam suara ada seni dan teknikal. Kena guna data yang ada di minda tu. Kalau tak Aweera yang suara kuat, tinggi atau Nikki menang tanpa bertanding.

Respon Tok Ram

Selain Tok Ram, peringkat akhir GV8 turut diadili dua juri tetap lain iaitu Hetty Koes Endang dan Datuk Syafinaz Selamat, serta juri jemputan Joe Flizzow. Penyanyi kelahiran Singapura, Aliff Aziz dinobatkan juara GV8 dan membawa pulang RM100,000. Tempat kedua menjadi milik Nikki Palikat, ketiga Suki Low, keempat Adibah Noor, kelima Azan Scan dan keenam Aweera.

Sumber: Tok Ram

SKIP THIS AD ×