berita

Polis Cari Influencer Didakwa Langgar SOP Rentas Negeri Hadir ‘Wedding’ Rakan

February 23rd, 2021 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Sebelum ini, netizen meluahkan rasa bengang apabila mereka melihat foto dan video mengenai sekumpulan personaliti media sosial yang dipercayai merentas negeri ke Pantai Timur untuk menghadiri sebuah majlis perkahwinan.

Artikel berkaitan: Influencer Didakwa Rentas Negeri Pergi ‘Wedding’ Kawan, Netizen Minta Tindakan Tegas Diambil

Menerusi laporan Berita Harian, Polis Kelantan sedang mengesan personaliti media sosial tersebut. Ini kerana, individu berkenaan telah melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tidak amalkan penjarakan fizikal

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, pihaknya telah menerima satu laporan polis berkaitan kesalahan yang dilakukan personaliti media sosial tersebut pada waktu petang semalam. Tambah beliau lagi, hasil semakan terhadap berita viral tersebut, mereka mendapati ada beberapa keping foto yang dimuat naik individu berkenaan menunjukkan mereka tidak mengamalkan penjarakan fizikal dan tidak memakai pelitup muka.

Malah, ramai juga yang tidak berpuas hati dan mempersoalkan pergerakan rentas negeri rakan pengantin dari luar ke Kelantan. Justeru, polis Kelantan sedang mengesan individu berkenaan dan kes disiasat mengikut Peraturan 16, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah dalam kawasan tempatan jangkitan)(Kawalan Pergerakan Bersyarat).

Ujar Shafien lagi, mereka sedang giat mengesan individu berkenaan dan kes ini bakal disiasat mengikut Peraturan 16, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

Sumber: Berita Harian

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×