berita

Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA) Bakal Dinaik Taraf Dengan Belanja Lebih 1 Juta

April 12th, 2021 | by Sya Alkaf
Shout Out!

Demi memastikan kesiapsiagaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berada di tahap tertinggi dan kebajikan anggota terjaga, kerajaan telah meluluskan sekitar RM1.34 juta bagi menaik taraf pembangunan dan kemudahan asas di Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA), Ulu Tiram, Johor Bahru.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata lawatan yang dilakukan setiap dua minggu sekali ke kem tentera terpilih adalah satu kesempatan baik untuk pihaknya meneliti dan mempertimbangkan bantuan yang yang boleh disalurkan.

“Setiap kem, kerajaan meluluskan peruntukan berdasarkan keperluan, yang boleh diluluskan segera kerajaan akan beri. Seperti di PULADA, ada beberapa permohonan sewaktu taklimat dijalankan.

“Ia meliputi menaik taraf penginapan peserta kem iaitu peruntukan berjumlah RM340,000, selain yang urgent (segera) iaitu masjid atapnya sudah bocor memerlukan peruntukan RM1 juta.

Antara permohonan lain yang diluluskan adalah berkenaan pagar kem PULADA. “Walaupun, orang awam takut untuk masuk ke kawasan berkenaan tanpa kebenaran namun ia masih perlu dinaik taraf”. Tambahnya lagi, jumlah yang yang diluluskan untuk tujuan tersebut adalah sebanyak RM2.2 juta.

Sementara itu, turut diusulkan adalah peruntukan tambahan sebanyak RM6.4 juta bagi menaik taraf 32 unit Rumah Keluarga Angkatan Tentera (RKAT) selain RM2.2 dan RM 1 juta untuk membaik pulih pagar dan dewan pada pembentangan Bajet tahun hadapan.

Turut sama menemani Datuk Seri Ismail Sabri ketika lawatannya ke PULADA adalah Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Sri Muez Abd Aziz dan Panglima Tentera Darat Malaysia, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain.

Ketika program berkenaan, Datuk Seri Ismail Sabri juga sempat mengadakan lawatan kebajikan terhadap anggota tentera dan menyaksikan demonstrasi kompetensi tiga anjing perang.

 

SKIP THIS AD ×