berita

“Saya Rasa Merokok Di Depan Isteri & Anak-Anak Adalah Satu Bentuk Penderaan” – Wardina Safiyyah

April 3rd, 2017 | by Hanis Aliaa
Kini Trending

headerKita sedar akan bahayanya merokok terutama sekali terhadap perokok pasif. Iaitu orang yang berada berdekatan perokok yang menghidu asap rokok. Namun masih ramai antara kita yang ambil mudah terhadap perkara ini. Terutama sekali bila bersama isteri dan anak-anak.

Wardina Safiyyah semalam, berkongsi sebuah video yang menunjukkan bagaimana bayi dalam kandungan menahan asap rokok yang mereka terpaksa hidu. Dia juga berkongsi bagaimana asap rokok boleh memberi kesan buruk kepada bayi dalam kandungan.

Banyak kesan buruk kepada kandungan.Screen Shot 2017-04-03 at 11.15.47

Merokok? Suami merokok depan anak dan isteri mengandung? Ini yang dipanggil merokok pasif, perokok pihak kedua. Tengok bayi dalam perut menahan asap rokok di video dibawah (Dalam kes ini ibu adalah perokok). Kesian sangat :(

Perokok pasif mengakibatkan berat badan bayi yang lahir rendah, kematian bayi, penyakit pernafasan kanak-kanak , dan mungkin perlukan perhatian jangka panjang, masalah pembelajaran dan masalah tingkah laku.

Saya hanya fikir merokok di hadapan isteri dan anak-anak anda adalah satu bentuk penderaan/penderaan kanak-kanak.

Kesan yang paling diketahui, merokok semasa mengandung adalah berat lahir rendah. Tetapi akibat yang serius lain seperti keguguran, pra-matang, bibir dan lelangit, keabnormalan salur darah, kadar degupan jantung terjejas dan pernafasan semasa tidur, kematian bayi, dan asma dan kanser dalam zaman kanak-kanak juga meningkat.

Bayi baru lahir yang ibunya merokok akan kurang perhatian kepada bunyi, memaparkan lebih banyak ketegangan otot, lebih mudah dirangsang apabila disentuh dan dirangsang secara visual dan lebih kerap kolik. Terdapat kesan-kesan negatif pada perkembangan otak.

Bagaimana?

Nikotin menyukarkan pengaliran saluran darah, mengurangkan aliran darah ke rahim dan menyebabkan plasenta berkembang secara abnormal. Ini mengurangkan pemindahan nutrien untuk janin memperoleh berat badan dengan baik. Nikotin menimbulkan kepekatan karbon monoksida dalam aliran darah ibu dan janin. Karbon monoksida disesarkan oksigen daripada sel-sel darah merah, merosakkan sistem saraf pusat dan pertumbuhan badan perlahan.

BERHENTI MEROKOK.

Merokok bahaya untuk bayi.

“Smoker jenis tak makan saman”Screen Shot 2017-04-03 at 11.54.43 Screen Shot 2017-04-03 at 11.55.02

Moga perkongsian dari Wardina ini bermanfaat buat kita semua.

Kredit : Wardina Safiyyah

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×