berita

‘Saya Tak Gila Harta’ – Hidayah Abam Syukur Nama Dah Bersih, Kongsi Hashtag #BerkatDoaAnakYatim

February 20th, 2022 | by Zulaikha
Kini Trending

Kemenangan balu Allahyarham Abam iaitu Nor Hidayah Mohd Ali di mahkamah telah menjawab segala kemelut dua tahun bersama bekas adik iparnya, pelawak Ali Puteh.

Artikel Berkaitan: Hidayah Abam Bergenang Mata, Lega Menang Saman Fitnah Ali Puteh

Artikel Berkaitan: Hormat Keputusan Mahkamah, Ali Puteh Bakal Buat Rayuan – ‘Kalau Arwah Mak & Abam Ada Lagi Tak Akan Jadi Seperti Ini’

Artikel Berkaitan: Selepas Sujud Syukur, Hidayah Abam Tunai Hajat Sedekah Buah Di Surau – ‘Terima Kasih Yang Mendoakan’

Nama saya dah bersih

Terbaru, Nor Hidayah sangat bersyukur persengketaan perit bertemu jalan penyelesaian selepas mahkamah memutuskan Ali untuk membayar ganti rugi RM60,000.

Nor Hidayah turut mengucapkan terima kasih kepada Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Zulqarnain Hassan kerana menunjukkan kebenaran.

Alhamdulillah semua dah terjawab. Terima kasih Tuan Hakim bersihkan nama saya. Saya tak gila harta dan tak fitnah sesiapa.

Doa orang teraniaya

Dalam pada itu, Nor Hidayah menekankan yang Allah akan membantu manusia teraniaya kerana doa mereka tiada hijab dan akan terus diperkenankan.

Selain itu, ibu kepada Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey turut menyelit hashtag iaitu #abgggsayangmenang #berkatdoasemuaorang #berkatdoaanakyatim.

Pada Mei 2020, Nor Hidayah telah memfailkan saman fitnah terhadap Ali Puteh berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rugi am, teladan atau punitif dan teruk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitnah terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Sementara itu dalam prosiding hari Jumaat, mahkamah menolak saman fitnah yang dikemukakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya lain terhadap Nor Hidayah dan usahawan kosmetik Datuk Aliff Syukri dengan kos sebanyak RM13,000.

Selepas prosiding selesai, Nor Hidayah dilihat menangis dan sujud syukur di galeri awam.

Dalam prosiding itu, Ali Puteh diwakili peguam, Noorazmir Zakaria manakala Nor Hidayah diwakili peguam Mohamed Ibrahim Mohamad manakala Alif Syukri diwakili peguam, Hasshahari Johari Mawi.

Kemelut antara kedua-dua individu itu tercetus selepas kematian Abam Bocey atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan pada 10 Februari 2020 akibat demam panas.

Sumber: Instagram @hidayah_hamzahh

SKIP THIS AD ×