berita

Sedih, Kecewa & Kesal – Luahan Pelajar Ini Pasti Buat Anda Bersyukur Dilahirkan Sebagai Bumiputera

May 17th, 2017 | by Hanis Aliaa
Isu & Kontroversi

Sistem pendidikan Malaysia pernah diiktiraf antara yang terbaik di dunia. Di mana kebanyakan pelajar berupaya bersaing dengan hebat di persada antarabangsa. Tengok jela berapa ramai pelajar kita yang dah harumkan nama Malaysia.

Namun, seorang pelajar lepasan SPM ini meluahkan rasa kesal dan sedihnya terhadap sistem pendidikan negara. Dia berpendapat memegang status sebagai bukan bumiputera menjadikan dirinya sukar mendapatkan tempat dalam program asasi di IPTA walaupun cemerlang. Lihat sendiri luahan hatinya.

Hanya mampu biaya pengajian di IPTA.

“Asasi banyak, tapi kami tak banyak pilihan.”

Sayang Malaysia, tapi rasa tak dihargai.

Rata-rata netizen turut bersimpati dengan apa yang dihadapi pelajar ini. Mereka turut memberi kata-kata semangat untuknya tanpa mengira bangsa mahupun agama. Inilah yang kita nak. Saling support!

“Jangan putus asa”

Admin tersentak dengan luahan hati adik ni. Dan rasa bersyukur sebab rata-rata bumiputera tak hadapi situasi begini. Ramai dapat lanjutkan pelajaran dengan keputusan yang cukup makan. Tapi betullah apa yang adik ni cakap, ini realiti hidup. Apa-apa pon mohon adik jangan putus harapan dengan Malaysia. Malaysia sayang adik.

Kredit : Shi Hao

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×