berita

‘Segala Kejayaan Kami Adalah Doa Dari Mak Ayah’ – Sebak Bila 12 Beradik Berpakat Hadiahkan Mak Ayah Kereta

April 23rd, 2019 | by Amirul Asraf
Video Popular


Pengorbanan ibu bapa membesarkan anak-anak tiada nilai tandingnya. Sebagai anak, sudah menjadi tanggungjawab untuk membalas segala jasa kedua orang tua yang sekian lama membesarkan kita.

Menerusi Facebook Ahmad Zulqurnain Ghazali, lelaki tersebut berkongsi video dia dan adik beradiknya membuat kejutan buat emak dan ayahnya. Video yang berdurasi 1:20 menunjukkan mereka menghadiahkan sebuah kereta dan ucapan istimewa buat insan tersayang. Sebaknya!

Video kejutan

Menerusi video yang dimuat naik, abang sulung daripada 12 orang adik beradik itu membacakan ucapan khas kepada emak dan abah mereka sebagai tanda penghargaan membesarkan mereka semua.

Ucapan khas

Sepanjang hidupnya tidak pernah mereka memakai kereta baru sedangkan anak-anaknya kini mampu memakai kereta baru. Sepanjang hidupnya susah payah membesarkan 12 orang anak mereka. Bukan senang dengan kerja kampung membesarkan 12 orang anak. Di dalam satu pengisian yang sangat membekas dalam jiwa. Apa yang kita pakai, Kita ada, kita nikmati seharusnya ibu bapa kita harus perolehi lebih dari apa yang kita perolehi. Lebih berbanding apa yang kita nikmati.

Kereta kita selesa sedangkan ayah kita masih memakai kereta lama yang stereng pun keras, aircondnya tidak sedingin kereta baru kita. Beberapa tahun kebelakang ini kami 12 beradik berusaha sedaya mampu untuk sediakan keselesaan untuk mak dan abah. Ambil giliran pulang ke kampung menemani mereka yang kesepian. Jika mengikut sifir alam. Berapa tahun lagi lah tinggal untuk kami berbakti sehabis hati.

Kawan-kawan, kita di bandar melalui hari yang ceria. Kita dibandar menikmati kehidupan yang selesa. Kita di bandar terlalu sibuk. Sibuk hingga terlupa pulang ke kampung. Sibuk hingga 3 minit telefon mak ayah pun tak terdaya. Ingatlah, berbaktilah selagi mereka ada!

Reaksi netizen

Rata-rata netizen terharu dengan kejutan yang dilakukan 12 orang adik beradik itu. Mereka gembira melihat kegembiraan keluarga itu dan mendoakan masyarakat boleh mencontohi keluarga tersebut.

Sumber : Ahmad Zulqurnain Ghazali & Viral Media Johor

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Senior Content Champion at Rev Media Group
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×