berita

SENIMAN Cadang ‘COVIDSENI-2020’, Bantuan Khas RM500-RM1000 Untuk Penggiat Seni

March 30th, 2020 | by Shafika
Isu & Kontroversi

Nampaknya sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan pelbagai isu yang timbul lebih-lebih lagi melibatkan bantuan yang diberikan kerajaan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi (PRIHATIN).Ada segelintir penggiat seni dikatakan tidak berpuas hati dengan PRIHATIN yang dikatakan tidak membantu meringankan beban mereka tatkala negara dilanda wabak Covid-19.

Terbaru, Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Zed Zaidi mengemukakan beberapa cadangan bantuan yang perlu dipertimbangkan oleh kerajaan termasuklah bantuan khas untuk penggiat seni.

Bantuan Covid-19 bagi penggiat seni

Apakah bentuk bantuan one off kepada penggiat seni filem, drama dan muzik perlukan?
Dan bagaimana SENIMAN dapat mencadangkan bantuan yang bersesuaian melalui Kementerian komunikasi multimedia menerusi pakej rangsangan ekonomi 2.0 Covid-19?

1) Cadangan Projek Inisiatif – Pakej Rangsangan Ekonomi 2.0 Covid19 KKMM (Bantuan Kecemasan)- Cadangan Nama Bantuan : BANTUAN KHAS COVID-19 PENGGIAT SENI MALAYSIA (COVIDSENI-2020)

2) Bantuan khas E-Tunai atau tunai RM500 hingga RM1000 menggunakan pembayaran pembayaran melalui elektronik fund transfer (EFT) Saraan (mengikut kriteria) semasa krisis (untuk bayaran keperluan rumah seperti beras, mineral water dan barang keperluan penting semasa Perintah Perkawalan Pergerakan (PKP)

3) “Skim Kerugian Seni” bantuan kerugian dari min RM 1000 ke RM 3000 menangung kerugian penanguhan pengambaran, promosi, persembahan dan yang lain lain melalui PKP dan segala kerja seni tertangguh dan mengalami kerugian skim ini sebagai jaminan.

Bantuan kewangan khas

4) Baucer keperluan diri dan rumah untuk anak seni, jaminan kerajaan melalui KPDHEP dengan kerjasama pasaraya seperti Tesco, Giant, NSK, Mydin, dan sebagainya.

5) Pemeriksaan Covid-19 kesihatan percuma untuk penggiat seni di hospital kerajaan atau swasta (yang memerlukan sahaja)

6) Dana khas persatuan-persatuan seni bagi kempen Covid-19 untuk membantu kerajaan memberi penerangan kepada rakyat dengan lebih berkesan.

7) Sistem bantuan penggiat seni yang tidak mempunyai KWSP. Bantuan kewangan Khas sebanyak RM1000 sebulan untuk tempoh maksimum enam bulan yang diberikan kepada penggiat seni Malaysia.

Sumber : Persatuan Seniman Malaysia

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

SKIP THIS AD ×