berita

‘Tak Mahu Anak Kami Hidup Susah..’ – Lelaki Dua Anak Kahwini Remaja 15 Tahun Di Kelantan

September 18th, 2018 | by Shafika
Isu & Kontroversi

Belum reda kes perkahwinan remaja perempuan berusia 11 tahun tempoh hari di Kelantan, terbaru seorang remaja berusia 15 tahun dilaporkan menjadi isteri kedua seorang lelaki. Menurut laporan New Straits Times, gadis itu dinikahkah dengan seorang anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang berumur 44 di Tumpat, Kelantan.

Perkahwinan itu didakwa mendapat kebenaran Mahkamah Syariah.

Kami hanya mahu terbaik untuk dia

Tiada ibu bapa mahu melihat anaknya hidup susah. Kami tidak mahu anak perempuan kami hidup susah seperti kami, membesarkan 13 anak.

Adik-beradiknya semua sudah berkahwin dan kini mempunyai kehidupan sendiri. Kami tahu dia bawah umur, tetapi kami hanya mahu yang terbaik untuknya.

Ibu bapa gadis itu, yang mempunyai 12 anak lain, berkata mereka merestui perkahwinan anaknya dengan lelaki berusia 44 tahun itu kerana mahu anak mereka memperoleh kehidupan yang lebih baik.

Pasangan itu menguruskan kedai runcit dengan pendapatan antara RM200 hingga RM300 sebulan. Che Rahim berkata beliau dan isteri hanya bersetuju untuk memikul anak perempuan mereka setelah mereka yakin bahawa lelaki itu boleh membuatnya bahagia.

Mendapat kebenaran mahkamah

Walaupun dia telah berkahwin dan mempunyai dua orang anak, dia memohon status poligami dari mahkamah dan diberi kebenaran. Secara jujur, saya tidak keberatan apa kata orang tentang saya.

Perkara yang paling penting ialah saya gembira dengan suami saya, dan saya akan cuba menjadikannya bahagia sepanjang hayat saya.

Beliau berkata anak perempuannya, yang hanya belajar sehingga ke tingkatan satu, tidak membantah perkahwinan itu. Malah dia gembira untuk berkahwin.

Gadis itu, yang kelihatan ceria, berkata dia tidak teragak-agak berkahwin dengan lelaki tersebut walaupun dia hanya mengenalinya selama beberapa bulan.

Sumber : NST

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×