berita

“Tapi Saya Tak Tahu Ajaran Islam Sebenar” – Mislina Mustaffa, Aktivis & Aktress

September 11th, 2012 | by Ai
Isu & Kontroversi

Bagi yang tidak kenal siapa Mislina Mustaffa, dia adalah seorang aktress yang pernah popular dengan filem-filem bebas seperti Bernafas Dalam Lumpur arahan James Lee & Lampu Merah Hati (Monday Morning Glory) yang diterbitkan pada tahun 2005.

Menerusi filem ‘Mukhsin’ arahan pengarah tersohor Allahyarham Yasmin Ahmad, Mislina telah mengukir nama di bibir-bibir para pengkritik seni dengan bakatnya. Namun, Mislina mula mencipta kontroversi apabila dia terlibat dalam Occupy Dataran yang menyaksikan demonstrasi Perhimpunan Mahasiswa Mansuh PTPTN pada bulan April 2012.

Namun begitu, anda semua pasti tertanya-tanya dengan apa yang aktress ini lakukan sekarang kan? Terlibat dalam sebuah projek tanpa rumah, Mislina hidup bergelandangan dan bereksperimen dengan menginap di sebuah flat yang serba kekurangan serta berkongsi dengan beberapa orang lain dan juga anjing peliharaannya, Atan.

Namun, apa yang lebih menarik dari Mislina yang dikongsikannya didalam sebuah video oleh Malaysiakini ialah mengenai persoalannya tentang kesahihan Islam. Dalam video tersebut, OHBULAN! tertarik dengan kenyataan yang dikeluarkan sendiri oleh Mislina.

“I realise, ok, I’m a born Muslim. But, I do not know the real Islam teaching is.” – minit 14.54

“Because only after 2-3 hundred years, the teaching of Muhammad is being written, by human. And human, they have conflict of interest. They will always have interest.” – minit 15.01

Kenyataannya ini telah menimbulkan kontroversi dan rata-rata para penonton video ini di laman Youtube tidak bersetuju dengan kenyataan Mislina.

Anda boleh tonton sendiri video selepas ini dan nilaikan ya.

SKIP THIS AD ×