berita

‘Tiada Peneman Labour Room & Wad’ – Wanita Kongsi Pengalaman Bersalin Semasa PKP COVID-19

March 31st, 2020 | by Arini Saleh
Kini Trending

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berlanjutan sehingga 14 April 2020, rakyat Malaysia dimohon duduk di rumah untuk memutuskan rantaian penyakit. Malah, hanya seorang sahaja daripada wakil keluarga dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan harian.

Bagi ibu-ibu yang sedang menunggu hari bersalin, wanita ini kongsi pengalaman selamat melahirkan bayi lelaki semasa fasa PKP berlangsung.

Tiada peneman bersalin

Sekadar gambar hiasan

Bersalin dalam fasa PKP Covid19

Alhamdulillah dah hampir seminggu selamat melahirkan anak kedua. Saya rasa terpanggil untuk share pengalaman bersalin dalam #fasaconvid19 sekarang ni.

Start je Perintah Kawalan Pergerakan tempoh hari, nurse KK dah pesan kena bersiap sedia dengan kawalan ketat dari pihak hospital.

1. TIADA PENEMAN DALAM LABOUR ROOM
Walaupun beranak anak pertama, kedua atau keberapa sekalipun suami atau waris tak boleh masuk teman. Suami/waris hanya boleh hantar dekat pintu wad bersalin sahaja. Be ready ye ibu² yang tengah menunggu hari. (Kalau boleh sediakan mask, kot² nurse hospital tempat awak suruh pakai sebelum masuk wad bersalin)

Ingat balik pesan nurse/doktor jangan panic. Kawal pernafasan, belajar curi nafas supaya tak mudah penat. Jangan nangis, jangan menjerit. Bagi perhatian apa yang nurse nak cakap masa dalam labour room tu. Sebab hanya nurse yang boleh tolong kita masa tu.

Suami hanya boleh tunggu depan pintu wad bersalin dan bersedia untuk azan atau iqamat anak depan pintu tu je. Langsung x boleh jenguk isteri dah masa ni.

Saya haritu hanya sorang nurse yg sambut baby. kebetulan sampai je dah penuh dalam LR lain, ada gang nak beranak skali. Hehe hanya katillah yg jadi tempat berpaut mencari kekuatan. Alhamdulillah, Allah permudahkan dua² ibu dan anak selamat.

Tiada peneman dalam wad

Sekadar gambar hiasan

2. TIADA PENEMAN SIANG & MALAM DALAM WAD
Sediakan barang baby & ibu secukupnya. Untuk labour room & dalam wad packing siap² nanti senang husband bawak je. Kalau ada gdm atau rasa² kena beranak emergency pun kena prepare awal².

Paling penting bersedia dengan banyak² BELAJAR CARA MENYUSU. Dalam wad nanti hanya SUSU IBU SENJATA UTAMA untuk tenangkan baby. Dah tak ada mak/suami disisi nak tolong tenangkan baby kalau ibu penat. Nasib baik nurse pesan letak tissue dalam pampers baby, senang nak tengok baby dah kencing ke tidak. Takde la ibu blur sangat masa tu.

Walaupun anak kedua, sangat struggle sorang². Nak urus diri sendiri lagi, nak jaga baby lagi. Saya rasa dah cukup kuat masa tu, tapi tiap kali bergerak menitik jugak la air mata. Tambah² terkena rengat, rasa macam ada sorang lagi baby nak keluar.

Pelawat tidak dibenarkan

Sekadar gambar hiasan

3. TIADA PELAWAT DIBENARKAN MASUK PAGI ATAU PETANG
Kalau mak/suami nak kirim bekal makanan dari rumah kena past kat guard je. Beg² baju pun guard Yang tolong bawak masuk atau bawak keluar time nak discharge.

Nasib baik bersalin kt HTA, dapat lah jugak tengok muka suami ikut tingkap wad ibu & anak tu. Nak wat muka sedih tak sampai hati pulak, kita senyum jela tanda kita okey dah tak sabar nak balik #dudukrumah.

Buat ibu-ibu seperjuangan yang tengah menunggu hari, be prepared be ready. Bawak barang yg rasa betul² diperlukan secukupnya. Penuhkan ilmu menyusu didada. Jangan mengeluh gais. Kita kuat kerana kita wanita. Mintak suami & family doakan proses bersalin dipermudahkan.

Selamat berjuang!
#24March2020 #babyboy
#kitajagakita

Sumber : Anies Surianie

The following two tabs change content below.