berita

Tindakan Prank Anak Satu Penderaan Emosi, Fizikal Dan Boleh Sebabkan Trauma Jangka Panjang

July 15th, 2019 | by Amirul Asraf
Kesihatan & Hidup Aktif

Sebelum ini viral di media sosial, seorang ibu mekapkan mata anak perempuannya menjadi hitam gara-gara sering bermain telefon bimbit. Tindakan wanita tersebut, menyebabkan anak perempuannya itu menangis teresak-esak dan menyesal bermain telefon.

Terbaru menerusi Facebook Public Health Malaysia, wanita tersebut terpaksa memadam postingnya kerana dianggap salah dan melanggar community standards laman sosial. Eh kenapa pula?

Boleh menyebabkan luka dan parut psikologi

Menurut Public Health Malaysia, penggunaan gadget secara berlebihan sememangnya mendatangkan kesan negatif kepada kanak-kanak. Namun, tindakan wanita itu dianggap salah kerana boleh menyebabkan luka dan parut psikologi kepada anak-anak.

Prank dan trauma

Sekadar gambar hiasan

Prank merupakan trend terkini di media sosial yang dilakukan untuk mempermainkan seseorang, menyebabkan mangsa malu, keliru dan tidak selesa. Media sosial menyebabkan budaya prank ini semakin berleluasa termasuk ibu bapa melakukan prank kepada anak.

Manakala trauma, adalah peristiwa atau persekitaran yang dialami oleh seseorang individu yang menyebabkan kesan emosi, fizikal, kesihatan seseorang individu. Semasa sedang mengalami trauma, otak kanak kanak berada dalam keadaan stres yang memuncak, hormon ketakutan di rembes dengan banyak.

Keadaan ini menjadi lebih serius kerana otak kanak kanak sedang berkembang. Sebarang bentuk trauma akan kekal dalam memori untuk jangka masa panjang . Respon dan tindak balas mungkin berbeza untuk setiap kanak kanak. Tetapi percayalah,menakut nakutkan anak dengan prank bukan cara yang terbaik untuk mengubah tingkah laku.

Kesukaran mengawal emosi

Sekadar gambar hiasan

Mengikut kajian, kanak kanak yang trauma bakal berhadapan dengan kesukaran untuk mengawal emosi. Mereka mungkin mengalami:

  • Rasa ketakutan dan kerisauan yang tidak menentu
  • Sukar untuk ditenangkan dan dipujuk
  •  Bertindak agresif dan impulsif
  •  Hilang keyakinan diri
  •  Mengalami kesukaran untuk tidur
  •  Mundur dan terkebelakang dari segi fungsi dan tingkahlaku.

Perlu dimaklumkan kesan, akibat dan tanggungjawab

Sekadar gambar hiasan

Ibu bapa adalah insan yang paling dipercayai oleh kanak kanak. Sekiranya mereka dapat tahu bahawa ibu bapa telah menipu mereka sehingga mengalami trauma, adakah mereka masih dapat mempercayai ibu bapa seperti sebelum ini? Hari ini mungkin anda solekkan mata, adakah esok lusa anda akan simbah kordial sirap seperti kesan berdarah untuk mengubah tingkahlaku yang lain?

Setiap ibu bapa ada cara yang unik dan berbeza dalam mendidik anak anak. Sesungguhnya, kanak kanak perlu tahu dan dimaklumkan mengenai kesan, akibat dan tanggungjawab dari perbuatan yang mereka lakukan. Ternyata, dengan mewujudkan trauma dengan prank matlamat ini tidak mungkin berhasil. Agama sendiri tidak pernah mengajar untuk menipu dan menginya walaupun untuk tujuan pendidikan.

Sumber: Public Health Malaysia

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×