berita

Travel 10 Hari Bersama BFF, Gadis Kongsi Itinerari & Bajet Lengkap Di Bumi Jepun

December 26th, 2018 | by Shafika
Travelogue

Jepun sememangnya antara lokasi yang sering menjadi pilihan pelancong. Jika berkunjungi ke sini, pasti pelbagai pilihan tempat menarik yang boleh dikunjungi. Seperti perkongsian gadis ini yang bercuti ke sana selama 10 hari 9 malam. Apa yang seronok mereka bertiga sempat singgah ke Universal Studio Japan (USJ) dan Disneyland Tokyo!

10 hari di Jepun

Itineraries ke Jepun 10 hari 9 malam Bismillahirrahmairahim
This gonna be a long long long post ever by Ayniz  Cukup 2 bulan balik dari negara Matahari Terbit, Jepun. We study almost 10 months all the do and don’t, the train route, the best time to visit and thank you RTJ team ! It’s time to share with all of you what we have there and what is interesting about Japan. Stay tunes gais !
#TripleAEscapeToJapan
Kul-Tokyo-Osaka-Tokyo-Yokohama-Tokyo-Kul
16 October 2018-26 October 2018
1. Flight return by MAS – RM 1575.38 (sebab perempuan barang banyak sekali dengan bahan masak so kitorang prefer MAS, yela inc luggage 30kg and makan dua kali dalam flight)
2. Apartment Osaka booking thru Agoda – RM 1222.75
3. Apartment Tokyo booking thru Airbnb – FREE (jangan laa korang terkejut terus pergi booked by Airbnb and request for FREE , kitorang booked Airbnb since March and one month sebelum ktorang punya Airbnb kena cancel due to masa tu isu illegal Airbnb semua tu yang semua tenant kena register with Japan Gov semua tu, as a token due to booking kena cancel, we got a coupon which is amount RM 1.3k plus if not mistaken. So kitorang dah jimat dekat situ . Hihi ) *if you gais know how panic we’re masa booking kena cancel, menjajau cari apartment okay . Pheww *
4. JR Pass 7 Days from Klook – RM 1044 (Day 1 – Day 7)
5. Tokyo Disneyland ticket from Klook – RM 274
6. USJ Ticket from Klook – RM 287
7. USJ Express Pass from Klook – RM 336
8. Tokyo Subway Ticket 72 hours from Klook – RM 55 (Day 8-Day 10)
9. Mt Fuji Express Pass – 2200 yen return (kes malas nak tunggu train stop2 so amek express)
10. Kachi kachi Ropeway – 800 yen return
11. Sagano Romantic Train – 620 yen/ way
12. 2 Sim card Japan from Klook : RM 85
13. Travel Insurance Lonpac Silver : RM 50 per person
14. Tenryuki Sogenchi Garden Park – 500 yen
15. Shinjuku National Garden – 300 yen
16. Additional train fare from Wakoshi station to Asakadai station – 750 yen / 5 way
Total spend trip ni RM 5095.68
P/s : Exclude duit Shopping sebab depends on orang. So Ayniz punya duit mostly habis dekat Disneyland kbye
Flight from Kul – Narita 23:30 – 07:40

Tokyo ke Osaka


Day 1 : Narita Airport to Tokyo to Osaka
Alhamdullilah kami mendarat pada jam 0655 pagi. Everything was soo good ! Thanks MH 0300 for the safe journey and delicious food walaupun tengah lena kena kejut makan. Sampai sana ambil luggage, redeem simkad, Tokyo subway pass and JR Pass. Beli dengan klook sangat senang! Korang tinggal redeem je bila sampai airport . And semua settle dekat Malaysia lagi so sampai Japan tak risau dah pasal semua ticket tu, just enjoy!Kami naik Shinkansen dari Terminal 2 Narita Airport hingga ke Tokyo then exchange train ke Shin-Osaka sebelum tiba ke JR Namba
Distance dari apartment kami ke JR Namba dalam 1 km but korang akan rasa seronok sebab all the way nak sampai rumah akan jumpa banyak orang naik basikal so make sure di lorong betul okeh Dan Japan memang terkenal dengan kebersihan dorang . 100% agree ! Tapi yang tak best kat Shin-Imamiya sebelum sampai JR Namba ktorang tak jumpa lift so naik & turun tangga sambil angkat luggage . Omg ! Penat wei luggage almost 19kg. RIP pinggang
Apartment booking thru Agoda : Cozy Apartment Room 3

USJ!

Day 2 : Universal Studio Japan!
Kami keluar rumah seawal 7 pagi untuk memastikan kami dapat naik semua extreme ride yang ada di USJ. Perkara pertama sampai USJ mestilaa Hogwarts area ! Fuhhh setengah hari ktorang berlalu dengan pantas hanya dekat USJ. Kami masuk HP store and beli Magical wand and mafla Gryfindor! Any Gryfindors team here ? High five! Bila dapat tau ada 8 checkpoints yang boleh ktorang visit and bermain dengan wand tadi, so lagi lama laa ktorang dalam Hogwarts area. Ktorang semua beli Hermione wand So cantik ukiran dekat wand tu Ktorang ada jugak beli USJ 4 Express Pass and kami dapat naik semua ride. Harry Potter, Flying Dinosaur, Spiderman and tak ingat
One thing yang korang para hijabista akan rasai di USJ adalah naik ride with accessories. Apa yang Ayniz maksudkan accessories adalah korang kena pakai baju hujan untuk naik Flying Dinosaur yang super extreme tu untuk tujuan mengelakkan tudung korang yang panjang tu berkibar2 dan boleh mengelakkan kecederaan untuk orang lain. Ada jugak ride yang korang kena pakai clip which is clip tu akan diletakkan di antara tudung dan leher baju. Refer gambar ktorang kat bawah nanti okay ?
And kalau jenis korang tak kisah untuk naik single ride, lagi seronok sebab USJ memang ada single ride which is korang tak akan duduk sekali ride tu dengan kawan korang. And lagi banyak line boleh potong tau sebenarnya ! Ini serious. And ktorang yang pakai tudung ni pun boleh potong banyak jugak line . Happy gila tak payah tunggu sampai ber jam jam
Selain Hogwarts and all the ride, don’t forget to taste Butterbeer. Sedap yakmat. Ktorang repeat dua kali, sekali beli cawan yang souvenir tu and sebelum balik cawan plastic tu . Sampai sekarang terasa-rasa nikmat sedap tu. Seharian dalam USJ tak puas kalau boleh nak ada two day pass macam Disneyland jugak
USJ Ticket & Express 4 Ride pass both from Klook

Sagona Romantik Train

Day 3 : Osaka – Kyoto – Sagano Romantic Train – Togetsu Bridge – Kyoto – Osaka
Setiap hari di bumi Jepun kami memang akan keluar rumah seawal 7:00 pagi paling lewat 7:30 pagi . Ktorang nak merasai/tengok sendiri macam mana waktu peak hour Japan. Fuhh ! Dengan jalan laju, dengan route yang banyak, automatic kita yang tourist ni pun terikut bergerak laju. So jangan pelik kalau sehari almost 20k steps korang melangkah sehari Haha . Dari Osaka ktorang amek Shinkanshen ke Kyoto. Ktorang sangat maximize penggunaan JR Pass ktorang. Hello beli sampai 1k wajib laa guna sebaik mungkin. So masa susun itineraries ktorang akan make sure first 7 days attraction places semua MESTI includes dalam JR Route. Sampai Kyoto ktorang terus amek laluan train ke Sagano Romantic Train station. Ada satu JR Route nama Umahori Station. Sampai station kena jalan like 500m laa untuk sampai Sagano Romantic Station. All the way nak sampai tu view cantik sangat. Subhanallah! Tak rasa penat pun tau,serious! Bukit bukau, ada ladang bunga and ada jugak abang jual keledek manis dekat tepi station tu. Sagano Romantic Train ada setiap sejam. So kalau terlepas satu train and train tu penuh, bila penuh nanti korang tak dapat seat tepi tingkap kihkih. So tunggu laa sejam next train macam ktorang buat. Sempat makan keledek, amek gambar cantik cantik, dan menikmati permandangan indah. So lepas sejam tunggu train, it’s time! Naik train dengan view yang cantik. MasyaAllah! Rasa nak menitis air mata. Walaupun belum fully autumn but I’m in love already ! Sampai Bamboo Groove macam biasa posing dekat semua tempat yang ada buluh cantik. Jalan sampai hujung akan jumpa Tenryuji Sogenchi Garden pulak. Kita masuk situ pulak. Adult fee 500. Kita discover taman cantik pulak. Eee semua cantik laa Jepun ni! Sampai hujung taman pulak sampai laa kita ke Pekan kecil sebelum sampai ke Togetsukyo Bridge Jangan lepaskan peluang beli Matcha Ice Cream okay. Kitorang beli sorang satu sebab takmo share HAHA . Jalan punya jalan sampai Bridge lepastu kita duduk tepi Bridge tu ada area korang boleh duduk2. Sejuk and cantik je bukit2 tu. Ktorang boleh habiskan ice cream tu sambil meneroka rumah2 Jepun yang cantik . Dinner di Yoshiya Restaurant . Its halal gais ! No worries. And surau dia selesa sangat ! You won’t regret. Ktorang stay kat situ sampai restaurant tu tutup. Makanan sedap sangat. Well Japanese style laa. You’re in Japan now gais

Takoyaki sedap!


Day 4 : Osaka – Kyoto – Fushimi Inari – Gion – Nara – Kyoto – Osaka
It’s day 4! Sama rutin macam 3 hari lepas bangun pagi dan yes naik train sama dari Namba ke Osaka then ke Kyoto and next is Fushimi Inari Trisha. Masa ktorang sampai hujan renyai and ramai orang nak naik Fushimi Inari. And yes kami berjaya sampai puncak gais! Ada seorang kawan ktorang tak nak naik pun kita paksa jugak walaupun anak tangga nya kecik ya Ampun! Bukan selalu datang Jepun so MESTI sampai puncak. Kerana sampai puncak laa kitorang almost sampai pukul 1 disini. So our next destination is Gion! Lunch time Hihi Gion pun korang akan jumpa Geisha Jepun yang comey2 berpakaian kimono. Hihi. Kami lunch di Naritaya Halal Ramen di pekan Gion and makanan sedap. Dorang ada pau comel jugak. Hihi. Seterusnya ke Nara Park walaupun perjalanan ambil masa sejam lebih tapi gigih jugak untuk jumpa rusa rusa comel. Kami tiba hampir 4 petang. Sempat jumpa Rusa rusa dan berpeluang rasa naik bas pulak di Bumi Jepun. Puas jumpa Rusa kami pun pulang and since it’s our last night in Osaka kami jalan jalan di Dotonbori dan selfie di Glicoman punya board. Ramai gila manusia malam tu. Dan dan jangan lupa Takoyaki di sana. Sedap ! Walaupun kena beratur panjang so dont worry service laju ! Kami repeat beli dua kali. Walaupun penat tetap gagahkan diri jugak untuk tengok apa yang ada di Dotonbori waktu malam.  And YES all places still cover by JR Pass

Naik Shinkansen

Day 5 : Osaka – Tokyo
Perjalanan dua jam lebih dari Osaka ke Tokyo menaiki Shinkansen. Saya duduk berpisah dengan dua orang lagi rakan jadi saya duduk di sebelah tingkap dan sebelah saya seorang uncle Japanese smart berkemeja dan briefcase. Macam biasa perjalanan dalam train tidoq laa. Dah penat dok tarik luggage ke hulu ke hilir. Hello 18 kg luggage tarik pun lenguh tau! Cer try sana. Tiba2 saya dikejutkan uncle sebelah ingatkan kenapa rupanya dari tingkap sebelah saya, tersergam indah Mt Fuji dari jauh. Tak terkata masa tu lalu saya minta uncle tolong kejutkan dua rakan yang duduk di row sebelah . Thank you uncle ! You’re so kind! Mt Fuji tunggu ktorang mai naa esok. Terus tak boleh sambung tido. Sampai di Tokyo kami ambil train lagi untuk ke Airbnb and sekali lagi sejam setengah perjalanan ke sana. Sampai dah malam dan host Airbnb kami sangat laa baik! Dia tau kami sampai lambat so mereka meminta kami ambil teksi ke apartment sebab dia tau kami tak larat nak jalan bila dah penat sehari perjalanan. Dia kata nanti dia akan bayar semula selaku welcome service! Another nice people I met in Japan! So first experience naik teksi di bumi Japan pulak. 700 yen ke rumah kami

Mt Fuji

Day 6 : Mt Fuji
Rutin harian bangun pagi diteruskan untuk ke Mt Fuji pulak. Ya Allah nikmat dunia keberapa tak tau nak cakap bila Mt Fuji tersergam indah depan mata bersama snowcapnya. Tanpa segan silu Mt Fuji menonjolkan diri. Subhanallah Kami jugak tak lepaskan peluang naik Kachi Kachi Ropeway ke puncak untuk melihat Mt Fuji dari aras tinggi. 800 yen returns untuk Kachi2 Ropeway. Di atas blada kedai souvenir dan dessert. So makan ice cream tika cuaca sejuk. Omg! Best sangat Dah tak heran sejuk ke apa tapi pengalaman berharga tak mungkin dilupa. Selepas turun, kami menaiki bas ke Lake Kawaguchiko pulak. Lagi cantik view Mt Fuji dean mata dan terasa dekat sangat. Okay seround lagi ice cream tapi Strawberry pulak, Kami menikmati permandangan indah dan sempat beli ole2. Selepas puas ambil bas pulak untuk ke station keretapi sebab nak kumpul tenaga semula sebab nak ke Disneyland esok!

Disneyland Jepun

Day 7 : Disneyland
Bangun sebab nak tolong bukak pintu Disneyland. Sampai Maihama Station keluar pintu West untuk redeem ticket Disneyland yang dah beli di Klook. Agent Klook akan tunggu anda disana. Terus dapat ticket! Yeayyy! Tapi hujan renyai turun di bumi Jepun menyebabkan cuaca SANGAT SEJUK SAMPAI MENGGIGIL! Masuk pintu Disneyland perkara pertama kami tuju ialah kedai souvenir sebab nak beli baju hujan ! HAHA baju hujan 1800 yen tak kisah dah sebab baju hujan ada gambar Minnie mouse. Cekak minnie pun jangan lupa, walaupun hujan! Gagah jugak nak pakai, Next, kami ke counter redeem Firework Parade which is mesin tu akan scan barcode ticket and korang akan dapat pass untuk duduk depan Cinderella castle malam tu nanti. Ini sangat laa penting sebab selain nak tengok castle, firework jugak nak tengok sebab cantik! Tak kisah laa orang kata macam budak kecik pun. Every Disneyland have their own attraction gais! So, go visit another 5 Disneyland in the world! Dan puas main ride semua, beli popcorn! Sebab bau popcorn sedapnya lahai. Selain nak popcorn, popcorn bucket tu pum nak jugak! Sebab cantik. Ada design Cars, Cinderella carriage, Chip&Dale, minnie Ribbon and macam2 laa. Tak jumpa yang Cinderella carriage so dapat yang Mickey Anniversary pun bolehlaa . So kehulu kehilir bawak laa popcorn bucket tu. Dah habis popcorn lapar nak nasi pulak, so dalam Disneyland memang susah cari halal food so two of my friends keluar untuk beli onigiri di Family mart sebelah station. Korang boleh keluar dan masuk balik. Ruang solat pun ada just pergi counter customer service cakap “I wanna use Prayer Room” so dorang akan bawak korang. Hihi. Kami keluar dari Disneyland lewat malam jugak sebab makesure semua tempat ktorang cover walaupun ride2 kecik tak naik sebab busy shopping souvenir. Habis duit dalam ni sebab rasa nak beli semua! And fyi, Disneyland akan bagi setiap satu barang korang beli satu plastic. Contoh beli keychain 5, bear 2, notepad 1, so korang memang akan dapat 8 plastic bag disertakan dalam satu plastic besar tu. Habis pemurah plastic. Malaysia habis catu plastic, sana terlebih2. Another wonderful memory being here, till meet again Disneyland

Shibuya

Day 8 : Tokyo – Shinjuku – Ginza – Harajuku – Shibuya
Disebabkan itineraries kami susun sendiri, so harini keluar lewat sikit sebab penat tak habis lagi balik dari Disneyland. Kami tukar itineraries sebab esok kami ke Yokohama melawat sedara. So harini punya plan pack sikit sampai kemalam HAHAHA. Actually, hari2 schedule kami pack. Harini keluar lewat sikit around 9 o’clock . Sebab tiba awal jugak di Shinjuku, singgah di Shinjuku National Garden. Taman dia jangan cakap laa walaupun semua nya hijau and pokok2 je dalam tu tapi rasa nyaman sangat. Dia taman dalam tengah bandar membangun tau. Dah puas ronda and posing biasa laa aktiviti wajib tu. Seterusnya ke Ginza untuk kedai Lines untuk memenuhi permintaan rakan kesana. Sibuk dia nak beli patung BT21 Line tu Sorry Fiqah! Lepastu kami ke Harajuku shopping untuk 3 jam barangkali . Walaupun kedai tu satu bangunan 5 tingkat but dia jual semua benda! I mean like semua makanan souvenir tshirt baju makeup luggage minyak wangi. Name it. All in one . Kami siap dapat claim tax lagi tau hihi. Nampak tak berapa banyak kami shopping kat sini ? DON QUIJOTE nama kedai tu. Sila laa pergi untuk habiskan duit. Sebab barang banyak so ktorang siap simpan dalam locker di station Shinjuku. Tak larat nak pegang punya pasal. Bila tiba kat Harajuku, kami apa lagi hunting for street food. Crepe, Luke Lobster, Ice cream walaupun kedai nya habis ceruk dalam2 nun namun kami gagah jua. THANKS A LOTT, GOOGLE MAPS. Selepas dah rasa semua tu, kami berjalan kaki terus ke Shibuya Crossing ! Intersection paling busy didunia. Macam macam ragam, ada orang siap menari laa posing laa, melamar pun pernah, cer google mesti jumpa orang melamar di intersection tu. Ktorang sampai 3 4 kali lintas sebab nak dapat nice shoot end up berdiri atas bangku batu and record. Balik singgah ambil barang yang dah habis dishopping tu, puluh ribu tu habis HAHA So kalau lupa memang nangis laa gais.

Tokyo-Yokohama-Odaiba-Tokyo

Day 9 : Tokyo-Yokohama-Odaiba-Tokyo
Kami singgah kerumah sedara yang kebetulan menetap di Yokohama dan kebetulan station rumah mereka satu line dengan rumah kami walaupun hampir sejam setengah untuk sampai. Nikmat paling indah bila sampai kami disaji NASI LEMAK SAMBAL UDANG DAN SAMBAL SCALLOPS GAIS! Ya Allah nak nangis rasa jumpa nasi yang betul2 nasi bukan yang melekat lekat. Faham tak perasaan tu ? So Malaysian, Nasi Beras Moghul pulak tu . Lagi laa bertambah2, selepas kenyang kami dibawa ke Tokyo Bay Aqua-Line which is untuk sampai kesana kami perlu melalui hiway yang dibuat dibawah laut. Laut tauu bukan bawah tanah. Bawah laut Canggih sungguh bawah laut pun boleh buat hiway. Selepas menikmati keindahan port kapal dari tengah laut, kami dibawa ke Kisarazu Outlet, Chiba. Hah ni lagi laa . Separuh lagi duit belanja habis. MasyaAllah mengucap panjang masuk outlet yang ala2 MPO & JPO ni. Habis semua nak beli lagi lagi sneakers HAHAHA Bag laa Wallet laa. HAHA . Lepas dah penat shopping, kami dibawa ke Venus Port, Odaiba pulak . Pusing2 sekejap lepastu dinner ! Dinner terakhir dibumi Jepun, dibawa ke satu restaurant di mall berdekatan patung Gundam tu. Nama mall tak ingat. Jumpa patung Gundam pulak. Posing2 malam last di Jepun. Almost pukul 11 malam jugak ktorang bergerak balik ke Tokyo dari Yokohama. Which is 11 malam dah gelap sangat macam 1 pagi kat Malaysia. Sampai rumah pukul 12 malam dah tak larat naik teksi. Sampai rumah semua pengsan. Lagi pengsan nak kemas barang yang banyak yakmat tu. So thank you so much Uncle Mizi & Aunty Intan for the hospitality. Uncle Mizi sanggup ambil cuti nak bawak ktorang jalan tau! Aunty Intan pun masak sedap sangat sangat sangat

Hari terakhir

Day 10 : Tokyo – Kul
Last day in Tokyo ! Kami checkout jam 12 tengahari macam biasa di KL jugak. Host rumah bermurah hati nak hantar kami ke station dari rumah. Ya Allah mereka sangat baik hati dan sangat berbudi bahasa. Siap bagi souvenir dari Jepun pun tau. Thanks Aki for the hospitality and your kindness.

Setelah sampai di Tokyo center, kami simpan luggage di Asakusa Station dan sambung berjalan untuk singgah ke Line dan beli mochi Halal dan Hard Rock Shop. Kami naik train dari Asakusa straight ke Narita International Airport Terminal 2 untuk pulang ke Malaysia.
Selamat tinggal Bumi Japan hingga jumpa lagi & Thank you so much Road TO Japan

Sumber : Ayniz Izzaty Ayub

The following two tabs change content below.