berita

Unilever Mansuh Penggunaan Bahan Bakar Fosil Dalam Produk Pembersih Mereka. Terbaiklah!

September 8th, 2020 | by Hanis Aliaa
Kini Trending

Unilever bukanlah satu jenama yang asing bagi kita dan kami yakin korang juga mesti menggunakan salah satu produk mereka. Antaranya ialah Sunlight, Cif, Persil, Breeze dan banyak lagilah.

Untuk pengetahuan korang, Unilever mengumumkan akan menggantikan 100% karbon yang berasal dari bahan bakar dalam produk pembersihan dan formulasi produk dobi mereka dengan karbon yang boleh diperbaharui atau dikitar semula. 

Ke arah 0% bahan bakar fosil & pelepasan karbon

Melalui kempen ‘Clean Future’, Unilever ingin mengubah cara penghasilan, pembuatan dan pembungkusan beberapa produk pembersih dan dobi terkenal mereka. ‘Clean Future’ juga bertujuan untuk mengurangkan jejak karbon dalam pembungkusan dan formulasi produk pada skala jenama global mereka.

Kalau nak tahu, kebanyakkan produk pembersih dan dobi yang ada sekarang mengandungi bahan kimia yang diperbuat dari sumber karbon yang tak boleh diperbaharui. Langkah Unilever bertukar ke sumber karbon yang boleh diperbaharui atau dikitar semula untuk bahan kimia ini adalah langkah terbaik.

Inisiatif ini juga adalah untuk menepati janji Unilever ke arah sifar pelepasan karbon dari produk mereka menjelang tahun 2039.

Tak boleh bergantungan pada bahan bakar fosil

Peter ter Kulve, Presiden Penjagaan Rumah Unilever

Bahan kimia yang digunakan dalam produk pembersih dan dobi Unilever membentuk 46% jejak karbon. Oleh itu, dengan beralih dari bahan kimia yang berasal dari bahan bakar fosil, Unilever berharap dapat mengurangkan jejak karbon dari beberapa jenama pembersih dan cucian terbesar di dunia sehingga 20%. 

Peter ter Kulve, Presiden Penjagaan Rumah Unilever, berkata ‘Clean Future’ adalah visi untuk merombak perniagaan mereka secara radikal. Mereka perlu melepaskan pergantungan pada bahan bakar fosil, termasuk sebagai bahan mentah untuk produk mereka.

“Kami melihat permintaan produk pembersih kami yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam beberapa bulan terakhir dan kami sangat bangga memainkan peranan kami, membantu menjaga keselamatan orang dalam memerangi Covid-19. Tetapi itu tidak seharusnya menjadi alasan untuk berpuas hati. Kita tidak boleh membiarkan diri kita terganggu dari krisis alam sekitar yang dihadapi oleh dunia – rumah kita. Pencemaran. Pemusnahan habitat semula jadi. Kecemasan iklim. Inilah rumah yang kami kongsi, dan kami mempunyai tanggungjawab untuk melindunginya.”

Unilever labur lebih RM4.9 bilion untuk mansuh bahan bakar fosil dalam produknya

Unilever melabur lebih RM4.9 bilion dalam ‘Clean Future’ untuk membiayai penyelidikan bioteknologi, penggunaan CO2 dan sisa, dan kimia rendah karbon bagi peralihan tidak menggunakan bahan kimia yang berasal dari bahan bakar fosil.
Pelaburan ini juga akan digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan formulasi produk yang boleh terurai secara biodegradasi dan cekap air. Ini akan mengurangkan separuh penggunaan plastik dara menjelang 2025.
‘Clean Future’ juga akan fokus kepada penciptaan produk pembersihan dan dobi yang berpatutan yang memberikan hasil pembersihan unggul dengan kesan persekitaran yang jauh lebih rendah.

Carbon Rainbow, mempelbagaikan karbon yang digunakan dalam formulasi produk

Sumber karbon fosil yang tak boleh diperbaharui atau dikenali sebagai karbon hitam dalam Carbon Rainbow akan digantikan dengan bahan-bahan yang berikut:

  • CO2 yang ditangkap (karbon ungu)
  • Tumbuhan dan sumber biologi (karbon hijau)
  • Sumber laut seperti alga (karbon biru)
  • Karbon dari bahan buangan (karbon kelabu)

Pengambilan karbon di bawah Carbon Rainbow akan diatur dan dinilai oleh penilaian kesan terhadap alam sekitar, bagi memastikan ia tiada kesan yang tak diinginkan terhadap penggunaan tanah.

Korang boleh layari laman web Clean Future untuk info lebih lanjut tentang Carbon Rainbow, Clean Future, dan projek mereka yang lain.

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×