berita

[VIDEO] Budak Sekolah ‘Buli’ Penjual Aiskrim Warga Pakistan, Remaja Sekarang Semakin Samseng?

September 27th, 2016 | by Arini Saleh
Kini Trending

collage-samseng

Masalah disiplin dalam kalangan remaja sekolah bukan lagi menjadi isu yang baru dalam masyarakat kita. Ponteng sekolah, buli, rempit, merokok dan sebagainya seakan tiada jalan penyelesaiannya. Siapa yang harus bertanggungjawab dalam hal ini?

Dan semalam, seorang pengguna facebook telah memuatnaik video sekumpulan remaja sekolah tingkatan 3, dipercayai ponteng kelas dan melepak sambil menghisap rokok. Lagi memeranjatkan, salah seorang dari mereka berlagak samseng dan mencuri aiskrim seorang penjual aiskrim bermotosikal.

Berlagak samseng

KES MURID SEKOLAH MENENGAH BERLAGAK SAMSENG MENGANIAYA PENJUAL AISKRIM

Kejadian berlaku petang Isnin, 26 September 2016. Ternampak sekumpulan remaja berpakaian lengkap uniform sekolah menengah melepak di kawasan perumahan Taman Kota Masai, Pasir Gudang. Kawasan perumahan yang memang tidak selamat untuk diduduki. Saya sendiri salah seorang mangsa kes curi minyak petrol kereta. Sampai kering tangki si pencuri kerjakan, memang kejam sungguh!

Bila ditanya buat apa di sini? Jawapannya melepak. Ditegur sebab mereka buat bising pada waktu penduduk sedang berehat dan suara mereka mengganggu ketenteraman awam. Bila ditanya lagi tingkatan berapa? Mereka jawab Tingkatan 3. Mereka bagi alasan baru habis kelas tambahan yang bermula jam 2.30 petang. Hairan sungguh, macam ponteng kelas tambahan pun ya. Ditanya sekolah mana? Salah seorang daripada mereka tunjuk ke arah sekolah, SMK XXXX, tidak jauh dari lokasi mereka melepak.

Ketika sedang melepak ada seorang penjual aiskrim bermotosikal yang dikenal pasti seperti warganegara Pakistan (berdasarkan pakaian dan raut wajah berjambang). Mereka tahan penjual itu dengan lagak samseng. Siap ada dua tiga orang main pulas handle motosikal dan salah seorang remaja berkenaan bertindak mematikan enjin. Tergerak hati untuk rakam video sebab merasakan akan berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Mencuri aiskrim & lepak sambil hisap rokok

blur-2

Sah, dalam video itu kalau anda lihat ada seorang remaja berbaju merah lari selepas mengambil aiskrim tanpa membayarnya. Saya syak aiskrim Cornetto (berdasarkan perbualan antara pencuri dengan penjual). Part dia patah balik selepas dikejar sempat dirakam tetapi ketika awal dia melarikan diri terlambat pula untuk rakam.

Seorang lagi dalam video anda lihat ada yang menggalas beg sandang, dia bertindak mencuri satu plastik kon aiskrim tanpa disedari penjual. Kemudian dia bahagikan kon aiskrim kepada rakan-rakan samsengnya. Dan dia jugalah yang main-mainkan loceng milik penjual berkenaan.

Sambil lepak sambil merokok. Agak-agak si penjual tadi sudah pergi jauh, baru mereka tinggalkan tempat lepak tanpa kutip sampah aiskrim dan puntung rokok. Kesannya, saya juga yang akan menyapu setiap petang!

Saya minta maaf kerana rakaman dibuat terbalik. Jadi yang tengok guna laptop perlu sengetkan kepala. Maaf ya. SHARE kalau rasa perlu sahaja. Mana tahu kes-kes kecurian minyak petrol boleh selesai dengan tertangkapnya mereka. Tolong TAG pihak yang wajar diTAG. Terima kasih.

** Maklumat **

Tarikh Kecurian: 26 September 2016
Anggaran Masa: Jam 3.30 – 4.15 petang
Lokasi Kecurian: Jalan Pulasan 29, Taman Kota Masai
Mangsa: Penjual aiskrim (disyaki warganegara Pakistan)
Suspek: Sekumpulan murid Tingkatan 3 (berdasarkan perbualan)

Diharapkan ibubapa dan guru dapat sama-sama membendung gejala sosial ini dari terus berlaku. Jangan hanya memandang ringan perkara ini kerana bimbang kelak akan membawa kepada gejala sosial yang lain pula.

sumber: Amin Ali

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×