berita

[VIDEO] Pakai Spender Curi Tabung Masjid

September 6th, 2021 | by Najmi Suhaimi
Kini Trending

Foto: Tangkap layar video

Tindakan dua lelaki yang hanya berseluar dalam mencuri tabung masjid yang diletakkan di hadapan sebuah pejabat mengundang padah apabila aktiviti mereka dirakam menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV). Kejadian tersebut berlaku di Masjid Ikhlas Ar-Rahman, Sumatera Barat, Indonesia.

Video tersebut bagaimanapun, telah tular di media sosial dan meraih pelbagai respon daripada netizen. 

Video kejadian

Menerusi laporan yang dipetik daripada Tribun News, kejadian itu berlaku semalam, (5/9/2021) dan kedua-dua pencuri tersebut hanya memakai seluar dalam. Tidak berakhir di situ, kedua-dua pencuri ini turut menutup wajah mereka menggunakan topeng dan tudung hitam.

Ujar Wali Nagari Batang Barus, Syamsul Azwar, tindakan pencuri tersebut berjaya dirakam dengan jelas menerusi CCTV yang berada di dalam masjid tersebut.

Masjid ini berada di depan Pejabat Bupati. Identiti pelaku tidak diketahui. Ya, pelakunya hanya memakai seluar dalam. Malam tadi ia berlaku.

Mengulas lebih lanjut, Syamsul turut mendakwa tabung yang berada di luar masjid juga turut dicuri. Apa yang lebih mengejutkan, apabila kejadian seumpama ini turut berlaku di masjid-masjid yang lain namun, tidak dapat dipastikan adakah ia angkara individu yang sama atau pun sebaliknya.

Tabung amal ini ada di dalam dan di luar. Bagaimanapun, kaca di dalamnya pecah Jumlah kerugian belum diketahui. Menerusi maklumat lain, kejadian ini turut berlaku di masjid-masjid yang lain.

Pada masa yang sama, dia turut berharap agar pihak polis dapat mengambil tindakan dengan segera.

Sumber: Tribun News & Fakta.Indo

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×