berita

Viral Isu Dakwa Polis Hantar WhatsApp Nak Berkenalan Lepas Ditahan Di ‘Roadblock’, Ini Respon PDRM

February 13th, 2021 | by Shira
Kini Trending

 

Sekadar gambar hiasan (The Star)

Seperti kita sedia maklum bahawa sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pihak polis akan menjalankan sekatan jalan raya bagi memastikan setiap rakyat Malaysia mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan.

Namun begitu, lain pula yang berlaku apabila seorang anggota polis yang bertugas didakwa telah mengambil nombor telefon seorang gadis dengan tujuan untuk berkenalan.

‘Saya polis tadi’

Berdasarkan perkongsian seorang gadis di Twitter, nnnadzifah mendakwa telah menerima satu pesanan ringkas di Whatsapp daripada seorang anggota polis yang ingin berkenalan dengannya. Bercerita lanjut mengenai kisah itu, gadis ini mendakwa anggota polis berkenaan kemungkinan memperoleh nombor telefonnya semasa dia ditahan di sekatan jalan raya.

Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai respon daripada netizen yang berharap agar anggota polis berkenaan dikenakan tindakan yang sewajarnya kerana menyalahgunakan maklumat peribadi seseorang.

Respon pantas PDRM

Sementara itu, pihak PDRM menerusi akaun Twitter rasmi telah tampil memberi respon terhadap perkongsian gadis ini. Jelasnya, pihak polis akan mengambil maklum dan membuat semakan lanjut mengenai perkara tersebut selain meminta gadis ini untuk memberi maklumat tentang kejadian.

‘Salah guna kuasa’

Sumber: nnnadzifah

SKIP THIS AD ×