berita

Viral Murid Kahwin Cikgu Sendiri, Lelaki Ini Kongsi Saat Jatuh Cinta Pandang Pertama.. Sweetnya!

August 16th, 2018 | by Arini Saleh
Kini Trending

Semalam viral di laman sosial gambar perkahwinan pasangan guru dan bekas muridnya yang sangat romantis. Siapa sangka usik-mengusik di zaman persekolahan membawa pasangan ini ke jinjang pelamin akhirnya.

Artikel berkaitan : ‘Sekarang Giliran Saya Pula Bimbing Cikgu’

Menerusi mStar Online, Muhammad Hazim Shahidan menceritakan detik manis pertemuan bersama Cikgu Aishah. Sweet betul!

‘Kalau nak tunggu kamu, tualah saya’ – Cikgu

Muhammad Hazim memberitahu perhubungan bermula hanya dengan usik mengusik di sekolah. Selepas tamat SPM tiga tahun lalu, episod cinta antara mereka mula hadir sewaktu dia mahu melanjutkan pelajaran ke sebuah koleh swasta di Bangi.

Isteri saya adalah cikgu subjek Fizik kelas saya. Saya suka mengusik dan bergurau dengan dia. Saya pernah kata suatu hari nanti saya akan menikahinya. Dan seperti biasa, dia (isteri) hanya buat tak tahu dan mengabaikan usikan saya.

Ada suatu ketika, saya pernah kata cikgu tunggu saya lima tahun je, masa tu saya berumur 21 tahun, saya akan masuk meminang cikgu. Dia dengan selamba menjawab, kalau nak tunggu kamu, tualah saya kalau macam tu.

Takdir Allah, benarlah kata-kata itu satu doa. Lima tahun kemudian, saya benar-benar meminangnya dan dengan restu kedua ibu bapa, kami bernikah dan bergelar suami isteri yang sah.

Cinta pernah ditolak cikgu

Katanya lagi, isterinya pernah menolak cinta dan meletakkan syarat supaya mendapatkan restu ibu bapa terlebih dahulu. Demi membuktikan cintanya juga, Hazim mula membuat simpanan dan mulakan perniagaan kecil-kecilan.

Pada awalnya cinta saya ditolak namun saya tak berputus asa. Dia (isteri) meletakkan syarat agar saya dapat persetujuan kedua-dua ibu bapa kami kerana reda Allah terletak pada reda ibu bapa.

Mungkin disebabkan faktor usia dan keadaan semasa, jadi kami memilih untuk tunggu saat yang sesuai untuk menjalin ikatan yang sah. Lagi pula, masa tu saya baru sambung belajar dan keadaan kewangan masih belum stabil.

Saya mula dengan wang syiling simpanan saya. Saya masih ingat lagi masa tu simpanan saya ada dalam RM477. Saya guna duit itu sebagai modal berniaga kecil-kecilan.

Berkat sokongan daripada dia, bisnes kecil-kecilan saya dengan hanya menjual sarung tangan dapat sambutan. Saya juga jadi dropship tudung dan beg.

Dengan usaha ini, alhamdulilah saya berjaya membuktikan saya mampu memilikinya dan meyakinkan kedua ibu bapa saya dengan sejumlah wang yang saya simpan.

Jatuh hati pertama kali lihat di kantin sekolah

Pertama kali saya lihat isteri di kantin sekolah, saya dapat rasakan sesuatu yang istimewa tentang dia. Senyuman dia berjaya memikat hati saya.

Masa tu saya abaikan perasaan itu memandangkan dia guru saya. Namun saya bersyukur kepada Allah kerana dia kini milik saya.

Apa yang paling menarik, Hazim memberitahu mula jatuh cinta kepada isterinya ketika pertama kali lihat cikgu di kantin sekolah. Senyuman cikgu telah membuatkan Hazim terpikat!

Sumber : mStar Online

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×