berita

Yuran Langganan Netflix Bakal Naik Harga

November 2nd, 2020 | by Shafika
Kini Trending

Syarikat media streaming, Netflix mengumumkan kenaikkan harga pada pelan standard dan premium untuk pelanggan di Amerika Syarikat. Pelan standard pada ketika ini yang berharga $14 (RM66.50) sebulan akan dinaikkan sebanyak $1 (RM4.16) iaitu bersamaan lebih kurang RM 70.16 sebulan. Manakala untuk langganan premium akan dinaikkan dari $2 hingga $18 iaitu bersamaan RM74 hingga rm145 sebulan.

Naik lebih 1 dollar

Harga baru akan berkuat kuasa serta-merta untuk semua ahli baru, manakala ahli semasa akan diberitahu kelak dalam beberapa bulan akan datang.

Kami memahami bahawa orang ramai mempunyai banyak pilihan lain tetapi kami komited untuk memberikan pengalaman yang lebih baik untuk ahli kami.

Menurut jurucakap Netflix, kenaikkan itu juga akan menawarkan lebih banyak jenis rancangan TV dan filem. Netflix turut akan menawarkan pelbagai rancangan sehingga orang dapat memilih harga yang paling sesuai dengan anggaran mereka. Kenaikan harga Netflix, yang pertama kali dilaporkan oleh The Verge, bukanlah kejutan besar.Netflix membelanjakan berbilion-bilion untuk kandungan, dan ini adalah cara untuk meningkatkan pendapatan mereka.

Akan lebih banyak filem dan rancangan TV

Netflix mempunyai anggaran kandungan bernilai $17 bilion (RM70 juta) walaupun pandemik yang melanda dunia telah mengganggu produksi filem dan TV di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, Netflix menjangkakan rancangan pengaturcaraannya yang dikeluarkan tahun ini akan berjalan seperti yang dirancang. Syarikat itu menjangka akan menerbitkan lebih banyak filem dan tayangan pada tahun 2021 berbanding pada tahun 2020.

Kenaikan $1 dollar lebih kurang RM4 tersebut bukanlah masalah besar kerana Neflix merupakan antara media streaming yang menghasilkan perkhidmatan tayangan filem dan siri televisyen yang menarik tanpa iklan. Sehingga kini, Netflix mempunyai lebih dari 100 juta pelanggan termasuk 50 juta datangnya dari negara kelahiran produk ini, Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, harga baru ini hanyalah di Amerika Syarikat sahaja. Negara-negara lain termasuk Malaysia masih mengekalkan harga lama sehingga diberitahu kelak.

Sumber : Edition, Cnet

 

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×