berita

6 Jenis #CutiStyle Yang Wujud Di Abad Ini…So Korang #CutiStyle Yang Mana? Check Dekat Sini

July 28th, 2016 | by Mastura
Kini Trending

Screen Shot 2016-07-18 at 8.47.17 PM

Korang suka cuti tak? Sedar atau tidak, sebenarnya dalam diri kita semua ni memang sudah ada sifat atau cuti style yang memang menggambarkan diri kita..Ha! percaya atau tidak korang mesti ada sifat ni.

Nak tahu kenapa kitorang bangkitkan isu ni? Sebab ada yang inbox kitorang dan nak confirmkan diorang tu jenis cuti style yang macam mana.

So kami nak kongsikan sesuatu yang mudah dan semestinya korang akan dapat satu input yang sangat berguna untuk percutian korang nanti. Tak kiralah style apa yang ada dalam diri korang tu. Nak tau style yang mana?

Berpeluang memenangi hadiah menarik bernilai lebih RM 12,000 daripada Tune Protect Travel Insurance by AirAsia

TP_mycutistyle_ppla_v4

Oh, kami nak kongsi satu berita baik untuk korang semua. Korang boleh sertai kuiz #CutiStyle dengan menjawab 5 soalan mudah dan lengkapkan peraduan dengan berkongsi pengalaman #CutiStyle korang.

Korang berpeluang memenangi tiket penerbangan AirAsia ke Auckland, Hong Kong atau Bangkok, bagasi American Tourister dan pelbagai aksesori perlancongan dari Tune Protect Travel Insurance by AirAsia! Jumlah hadiah menarik bernilai lebih RM12k menanti anda!!! Jom join kuiz mudah di sini.

Tapi sebelum tu baik check dulu korang tu sebenarnya jenis #CutiStyle yang macam mana? Adakah korang:

1. Kiasu Style

kiasu2

Kiasu ni diambil daripada perkataan Hokkien yang bermaksud ‘takut kalah’. Jadi, kalau korang adalah jenis kiasu traveller, korang mesti akan merancang percutian secara details berbulan-bulan namanya.

Malah, korang ada senarai semak yang komprehensif dan juga membawa segala peralatan percutian super lengkap! Selain itu, menerusi research korang yang selama berbulan-bulan tu, korang akan memilih lokasi percutian paling mantap untuk pastikan korang pergi semua hot spot.

2. Chillax Style

plop

Pada pendapat kami, traveller yang jenis easy going ni paling mudah untuk dibawa bercuti. Korang jenis yang tak kelam kabut dan mudah dibawa berbincang . Pendek kata, korang memang tak cerewet langsung, janji keperluan asas mencukupi, korang terus ‘on’ je. Tak perlu hotel mewah, makanan mahal-mahal, janji bercuti!

3. Spontan style

lets-go

Kebiasaannya, individu jenis spontan ni adalah tergolong dalam kumpulan yang sukakan cabaran dan lasak. Tempat-tempat yang korang pilih pun ‘luar biasa’ dan jarang-jarang dikunjungi oleh orang lain. Paling bestnya, individu jenis ‘spontan’ ni adalah yang paling mudah untuk diajak ke last minute trip!

4. Koala Style

koala1

Kalau dah nama pun bercuti so akan banyak la jenis percutian la. Tapi kalau dapat yang jenis koala ni memang rugi la bercuti jauh-jauh sebab nak tidur semata, tak pun terperap kat bilik je.

Ada tak member korang yang macam ni? Mesti ada kan sebab diorang ni la yang membuatkan mood cuti kita jatuh sikit la. Geram je kan dah plan cantik untuk sampai ke destinasi percutian tapi boleh pulak nak berhibernasi.

5. Honeymoon Style 

honeymoon 2

Bukan je untuk pasangan yang pertama kali nak berbulan madu, tapi untuk mereka yang sambut ulangtahun perkahwinan juga! Kebiasaannya, misi penting untuk honeymoon traveller ini adalah merapatkan hubungan bersama pasangan! Konsepnya mestilah relax dan agak mewah. Masa ini lah paling sesuai untuk mengenali dan menyelami perasaan pasangan masing-masing.

6. Backpackers Style

backpackers

Seterusnya, korang pun tahu jenis cuti style ni sebab sekarang tengah jadi trend dan ramai yang dah mula nak jadi backpackers. Tapi apa yang menarik sangat?

Nak backpackers menarik plan elok-elok tau, tak nak kacau mood cuti korang. Biasanya mereka yang jenis cuti style backpackers ni percutian mereka sangat simple.

Cuti worry-free style dengan Tune Protect Travel Insurance by AirAsia!

travel 2

Apa saja cara cuti style, korang mesti nak melancong tanpa kerisauan dalam fikiran kan? Yelah, macam-macam perkara boleh berlaku, lebih-lebih lagi di negara orang. Bak kata pepatah ‘malang tidak berbau’!

Dengan Tune Protect Travel Insurance by AirAsia korang tak perlu risau dengan percutian korang tu nanti. Sebab perlindungan sebelum, semasa dan selepas akan korang dapat.

So macam mana korang ni dilindungi sebenarnya? Meh kami terangkan satu per satu. Sebelum penerbangan, sekiranya korang atau ahli keluarga terdekat dimasukkan ke hospital dan korang terpaksa membatalkan tiket penerbangan, korang boleh membuat tuntutan di bawah manfaat ‘Pembatalan Perjalanan’.

Selain itu, adakah korang tahu bahawa kos perubatan di luar negara adalah sangat mahal? Lebih-lebih lagi dengan turun naiknya kadar tukaran mata wang asing & ringgit? Maka, insurans perjalanan adalah penting untuk melindungi korang daripada kos perubatan untuk kesakitan atau kemalangan yang sudah tentunya memakan kos yang tinggi.

Jikalau berlakunya kejadian yang tidak disangka, korang boleh menghubungi talian bantuan 24 jam kami dimana-mana saja anda berada, fuhh! (Fakta Menarik: Lebih 1,000 panggilan diterima dalam masa sebulan dan korang mesti terkejut kerana majoriti kes yang melibatkan pelancong adalah berkaitan dengan tergelincir dan memerlukan bantuan perubatan!) 

Tengok infografik di bawah dan lawat Tune Protect Travel Insurance by AirAsia untuk info yang lebih lanjut.

benefits_BI_FINAL_HR-01

So jangan lupa untuk melindungi percutian korang bersama Tune Protect Travel Insurance by AirAsia dan jangan terlepas peluang menyertai kuiz serta berkongsi #CutiStyle korang sebab berpeluang memenangi Penerbangan Percuma ke Auckland, Hong Kong atau Bangkok serta hadiah menarik sehingga RM 12K menanti korang semua.

gif tune protect

Apa tunggu lagi? Sertai kuiz #CutiStyle dengan segera at Facebook Tune Protect! Selamat berjaya.

Untuk membeli Tune Protect Travel Insurance by AirAsia, korang boleh tambah sebagai ‘add on’ ketika membeli tiket AirAsia, hala ke laman ‘Manage My Booking‘ atau terus ke laman ‘Web Check-In‘. Selain itu, korang juga boleh menuntut secara online. Apa pun, pastikan korang faham dengan terma dan syarat pelan insurans perjalanan kerana setiap negara yang korang lawati mempunyai pelan perlindungan yang berbeza-beza.

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×