berita

9 Sektor Tambahan Dibenarkan Operasi Sepanjang PKP

April 10th, 2020 | by Amat Larbsib
Kini Trending

Susulan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan hingga 28 April 2020, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri iaitu Datuk Seri Azmin Ali membenarkan hanya beberapa sektor industri untuk terus beroperasi.

Malah, beberapa garis panduan penjagaan kesihatan dan kawalan pergerakan perlu diambil kira bagi mengurangkan penularan wabak penyakit berjangkit itu.

Industri automotif

Keputusan tersebut telah dibuat dalam sebuah mesyuarat Jemaah Menteri dalam meneliti kesan terhadap prestasi kewangan, ekonomi dan kesejahteraan rakyat terutamanya buat industri Perusahaan Kecik dan Sederhana (PKS) sebagai penyumbang terbesar di Malaysia.

Antara perkhidmatan yang dibenarkan adalah industri aeroangkasa, automotif dihadkan kepada eksport unit siap pasang, peralatan dan komponen. Selain itu, industri mesin dan peralatan juga dibenarkan.

Projek pembinaan

Bukan itu sahaja, projek pembinaan juga dibenarkan untuk diteruskan termasuk industri simen, besi dan keluli. Antara projek yang dimaksudkan adalah projek di mana Kontraktor G1–G2 sebagai kontraktor utama, projek yang telah disahkan mencapai kemajuan fizikal 90% ke atas dan kerja-kerja terowong.

Selain itu, kerja-kerja penyelenggaraan dan kerja-kerja cerun juga dibenarkan. Kerja-kerja kecemasan yang termaktub dalam perjanjian kontrak, kerja-kerja penyelenggaraan, pembersihan dan pengeringan air bertakung, penyemburan racun serangga di tapak bina bagi mengelakkan pembiakan nyamuk Aedes dan lain-lain haiwan perosak .

Projek bangunan dengan 70 IBS score ke atas dan projek pembinaan dengan fasiliti atau kemudahan tempat tinggal untuk pekerja seperti Kuarters Pekerja Berpusat atau kem pekerja dibenarkan beroperasi.

Perkhidmatan kesihatan sosial dan penyelidikan

Dalam sektor penyelidikan dan kesihatan turut dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKP ini. Di mana perkhidmatan sains, profesional dan teknikal termasuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang terhad kepada guaman, penyelidikan berkaitan Covid-19, makmal ujian dan perkhidmatan berkaitan minyak dan gas.

Selain itu, perkhidmatan kesihatan sosial seperti perubatan tradisional yang berdaftar sahaja dibenarkan beroperasi.

Kedai hardware, gunting rambut

Di samping itu, kerajaan juga memberi kelonggaran operasi buat perkhidmatan kedai hardware, kedai barangan elektrik dan elektronik serta kedai cermin mata sahaja. Kedai gunting rambut asas sahaja dan perkhidmatan lobi bukan layan diri dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP dikuatkuasakan.

Datuk Seri Azmin Ali berkata keputusan dari mesyuarat ini adalah bagi membendung kesan Covid-19 terhadap ekonomi negara dan juga pasaran buruh. Oleh demikian, syarikat dalam sektor tambahan yang disenaraikan tadi boleh membuat permohonan beroperasi kepada MITI bermula Isnin hadapan di laman www.miti.gov.my.