berita

Ada Sebab Kenapa ‘Mesin Gedegang’ Kadang-Kadang Tak Terima Duit RM1 Korang

July 5th, 2019 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Vending machine ataupun mesin gedegang ini sangat mudah didapati di mana-mana sahaja terutama tempat awam seperti hospital dan kawasan rehat. Korang cuma perlu menyediakan wang kertas untuk membelinya sahaja. Betul tak?

Namun, pernah tak korang menghadapi situasi di mana wang kertas korang tidak diterima oleh vending machine? Menerusi Twitter Aini, wanita tersebut kongsi fakta menarik mengenai sebab wang kertas korang tidak diterima oleh mesin tersebut.

Because it has signature

 

Menurut Aini, salah satu sebab wang kertas korang tidak diterima oleh mesin tersebut ialah tanda tangan gabenor bank negara. Sejak gabenor bank negara berubah, tandatangan di setiap mata wang negara turut berubah. Mungkin disebabkan perkara tersebut, mesin itu tidak dapat mengenal pasti sama ada wang tersebut benar dicetak ataupun ianya palsu.

Sama juga dengan parking tiket

Tambahnya, perkara yang sama akan turut berlaku jika korang ingin membayar parking tiket.

Ingatkan duit tak lurus

Hanya tandatangan Zeti Aziz

Rata-rata netizen baru menyedari wujudnya perubahan tandatangan gabenor di atas wang kertas yang baru. Netizen turut kongsi pengalaman mereka semasa wang kertas yang ingin digunakan, tidak diterima oleh vending machine. Siap ada yang iron wang kertas bagi lurus.

Sumber: Aini

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×