berita

Ambil Kesempatan Bencana Tsunami Kutip Derma, Ustaz Ahmad Dusuki Buat U-Turn, Tukar Kapsyen

December 26th, 2018 | by faris
Kini Trending

Setelah dibadai tsunami Sabtu lepas, Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia mencatatkan seramai 429 orang telah terkorban, manakala 1,485 cedera dan lebih 800 rumah musnah dalam kejadian di Selat Sunda itu.

Tindakan penceramah, Ustaz Ahmad Dusuki seolah seperti mengambil kesempatan terhadap kejadian tersebut membuatkan pengguna laman sosial naik berang semalam.

‘Bayangkan kematian menyentap saat begini’

Dalam salah satu pos Instagramnya, Ustaz Ahmad Dusuki meminta pengikutnya membayangkan apa yang berlaku jika dijemput ajal seperti yang berlaku dalam video viral berkenaan. Dalam video itu kumpulan Seventeen sedang membuat persembahan sebelum ombak membadai dan menenggelamkan hadirin.

Edit kapsyen setelah dihentam

Turut disertakan adalah nombor akaun untuk tujuan derma kepada maahad tahfiz yang diusahakannya. Namun setelah dihentam teruk, posting berkenaan diedit dan segala derma dikatakan akan disalurkan kepada mangsa tsunami negara jiran itu.

Ambil kesempatan atas bencana

Macam ni ke akhlak ustaz?

Mohon tarik balik kenyataan

Seorang warga Malaysia yang menetap di Indonesia, Dato’ Dr Fauzi Mohamad menyeru ustaz berkenaan menarik balik kenyataan dikeluarkannya dan meminta maaf atas keterlanjurannya. Menurut Dr. Fauzi, hati dan perasaan mangsa terlibat perlu dijaga apatah lagi membabitkan mangsa kehilangan orang tersayang.

Sumber: Ustaz Ahmad Dusuki, Dfm Haji Mohamad

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×