berita

Anak Lukis Lightning McQueen Di Kereta, Lihat Bagaimana Wanita Ini Didik Anak Minta Maaf

February 21st, 2018 | by Amat
Kini Trending

Setiap kelakuan kanak-kanak pasti comel di sudut pandang mata kita. Begitu juga setiap tutur kata dan gelagat mereka pasti dapat menghiburkan hati. Tapi tak kurang juga ada segelintir yang rimas dengan kedegilan perangai kanak-kanak. Namun, tahukah korang kenakalan kanak-kanak ini sebenanrnya dapat dikurangkan melalui cara didikan ibu bapa?

Setiap ibu bapa pasti mempunyai cara tertentu untuk membentuk perilaku dan sikap anak mereka. Ada yang mendidik menggunakan kelembutan, malah, ada juga mendidik secara tegas. Seorang pengguna Facebook, Adlil Rajiah berkongsi cara didikan soft communication (bercakap lembut) apabila mendapati anaknya menconteng hampir separuh kereta.

Lukis di kertas

Walau sudah berkali pesan untuk melukis di kertas tetapi kanak ini masih degil dan melukis lakaran Lightning McQueen pada pintu kereta milik ibunya. Bukan kecil tapi besar lukisan kereta kartun Cars Disney ini.

Langgar peraturan

Ini kisah perbualan antara si ibu dan anak, Haikal, yang dikongsi pada laman Facebook Adlil Rajiah. Dia bertanya secara lembut dan baik mengenai tujuan menconteng pada kereta ibu.

Toleransi dan undang-undang

Pendekatan psychology membantu daya kefahaman dan nilai kemanusiaan kanak-kanak. Setiap kali anak melakukan kesalahan, ibu ini mengambil inisiatif menegur secara lembut dan mengajar dari kesilapan. Mereka akan mula faham setiap kesilapan dilakukan dan mula memohon maaf secara spontan setelah memahami baik dan buruk setiap kali melanggar peraturan.

Credit: Facebook Adlil Rajiah

SKIP THIS AD ×