berita

Tanda Kasih Sayang Kepada Isteri, Ini Yang Dilakukan Mat Sabu Kepada Isteri Di Dalam Flight

September 27th, 2018 | by Amat
Kini Trending

Menteri Pertahanan Negara, YB Mat Sabu sememangnya dikenali dengan sifat merendah diri, kelakar dan lantang bersuara memberi pendapat. Namun, ramai dalam kalangan kita tidak tahu Mat Sabu ini juga mempunyai sifat yang romantis terhadap isterinya.

Kisah ini bermula pada saat akhir apabila isteri Menteri Pertahanan Negara, Normah Alwi juga ingin mengikuti lawatan kerja bersama suaminya itu. Meskipun mendapat penerbangan kelas ekonomi kerana booking tiket saat-saat akhir dan lihat tindakan romantis Mat Sabu ini di dalam pesawat ke Washington, US.

Tindakan Abang Mat menyentuh hati

Catatan Perjalanan 1

KL- DOHA – WASHINGTON, USA: 23/9/2018

Aku ke bumi Amerika lagi. Kali ini mengiringi bos ku, Menteri Pertahanan untuk lawatan kerja. Beliau dijadual bertemu dengan Setiausaha Pertahanan Amerika, bermesyuarat bersama Peacekeeping Organisation dan akan bersama dengan PM ketika PM menyampaikan ucapan di Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu.

Jadualnya agak padat. Aku nak kongsi satu benda yang aku rasa menarik sepanjang perjalanan hari ini. Rombongan kami agak kecil. Asalnya hanya empat orang. Abg Mat, Panglima Angkatan Tentara, aku dan Ketua Unit Komunikasi Korporat.

Saat akhir, isteri Abg Mat nak ikut bersama rombongan. Jadikan kami 5 orang dan Abg Mat perlu bayar sendiri tiket penerbangan isterinya, Kak Normah. Abg Mat sebagai menteri terbang dalam bisnes class. Oleh kerana Kapal terbang sangat penuh, Kak Normah dapat tempat duduk ekonomi. Usaha untuk upgrade ke kelas bisnes gagal.

Bila terbang, Abg Mat di kelas bisnes, dan Kak Normah di kelas ekonomi. Perjalanan ke bumi Amerika ini sangat jauh. 7 jam dari KL ke Doha, 3 jam transit di Doha dan 14 jam dari Doha ke Washington. Apa yang Abg Mat buat sangat menyentuh hati aku.

Kasih sayang terbukti dengan perbuatan

Dalam penerbangan, Abg Mat datang ke kerusi Kak Normah di kelas ekonomi, jemput Kak Normah duduk di tempat beliau di bisnes class. Dia pula ambil tempat Kak Normah di kelas ekonomi. Tindakan Abg Mat itu membuatkan Panglima yang bersama kami pula rasa tak selesa. Dia mai bgtau aku, menteri nya di kelas ekonomi dan dia serba salah. Aku diam, dan aku pun berkongsi perasaan yang sama. Panglima offer untuk tukarkan tempat Abg Mat, namun Abg Mat tolak.

Aku intai tempat Abg Mat tido di kelas ekonomi. Beliau tido penuh nyenyak sambil kepala bersandar pada tingkap. Aman dan tenang sahaja. Begitulah Abg Mat. Beliau boleh tido lena di mana saja. Di tepi jalan, dalam khemah mahupun di hotel 5 bintang.

Aku juga paham, itu lah tanda kasih dan cintanya Abg Mat kepada isterinya Kak Normah. Kawan-kawan yang rapat pasti akan tahu bahawa Abg Mat bukan jenis pandai memuji depan-depan. Namun, kasih sayangnya terbukti dengan perbuatan.

Begitulah hebatnya Abg Mat melayan isteri beliau. Mudah-mudahan Allah terus rahmati rumah tangga ini. Mudah-mudahan keluarga ini terus diberkati. Mudah-mudah Allah mengganjari mereka dengan pahala berlipat kali ganda.

Catatan

Mohd Azhar Mat Dali
SU Politik
6.30am – 23 Sept 2018

Sumber: Azhar Md Dali

SKIP THIS AD ×