berita

‘Apa Hukum Islam Ada Tatu?’- Perli Pemain Ragbi Popular Tunai Umrah, Lelaki Ini Dihentam

January 18th, 2018 | by faris
Isu & Kontroversi

Sonny Bill Williams adalah seorang pemain ragbi New Zealand. Baru-baru ini viral di media sosial gambarnya berihram berlatarbelakangkan Kaabah ketika mengerjakan ibadah umrah. Ramai yang memuji dan mendoakan yang baik-baik kepada atlet itu.

Walaupun tidak dilihat sebagai isu, seorang netizen mempersoalkan tatu di lengan kanannya itu ketika beribadat. Siap memerli lagi tu.

Tak cuba sorokkan pun tatu

Kenyataan panas itu dibuat pengguna Twitter dengan nama @kyleriiiil yang memetik tweet asal Sonny. Katanya dia suka dengan hakikat Sonny tidak mencuba menutup tatunya itu. Tambahnya secara sinis, apakah hukum bertatu untuk seorang Muslim seperti Sonny.

Meleis berfikiran sempit

Seorang tweetfamous kemudian tampil mempertahankan pemain ragbi dan mengatakan sebelum ini pun Sonny giat mempromosikan Islam selepas memeluknya. Gambar dia bertatu dan berihram sebenarnya boleh menyampaikan pesanan bahawa agama ini bersifat terbuka untuk semua.

Tatu dibuat sebelum peluk Islam

Menurut Hafiz Mazlan, tatu yang dicacah berkenaan dibuat sebelum memeluk Islam. Bukannya dia baru buat setelah menjadi saudar baru pun kan?

Tak wajib buang tatu selepas masuk Islam kalau memudaratkan

Username pun lucah lagi nak acah tarbiah sentap

Bengang dengan kenyataan itu, netizen mempertikal username lelaki berkenaan yang mempersenda kalimah Assalamualaikum.

Mike Tyson pun ada tatu dekat muka masa pergi umrah

Sumber: Khairil Anuar

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×