berita

BABE HACK | Elak Mekap Bercapuk Dengan Rutin Ni

February 26th, 2019 | by Mastura
Kini Trendy

Korang sebelum apply makeup dekat muka apa rutin yang diamalkan? I’m not surprised kalau ada lagi tak tahu yang kita kena prep wajah kita dulu sebelum mekap.

So dalam artikel ni sis Katy akan share step-step yang korang kena buat sebelum start mekap.

Mekap Boleh Kekal Lama Dengan 6 Steps Ni


Kalau prep wajah sebelum mula bersolek, mekap korang boleh kekal lebih lama? Fakta atau auta?

So, jangan capai beg mekap selagi korang belum prep wajah lagi.
Nak prep muka ni tak susah pun, ikut je steps ni.

STEP 1: Cleanse 
Mula-mula korang kena bersihkan muka korang dengan cleanser untuk hilangkan kotoran dan minyak.

STEP 2: Toner
Guna toner tanpa alkohol. Toner boleh hilangkan sisa-sisa kotoran and menyeimbangkan PH kulit

STEP 3: Mask
Untuk muka nampak dewy dan ada natural glow, sis Katy suka gunakan brightening mask sebelum mekap.

STEP 4: Serum
Sapu serum pada muka dulu sebelum moisturizer supaya kulit serap lebih banyak vitamin dan mineral.

STEP 5: Moisturize
Make sure korang gunakan moisturizer yang sesuai dengan kulit korang. AND! pilih moisturizer yang ada pelindung SPF. Bila kulit kita sihat dan lembap, make up kita tak bercapuk

STEP 6: Primer
Primer penting sangat kalau korang nak mekap tahan lama. Anggap primer ni ‘kanvas’ untuk mekap korang. Bila korang guna primer, permukaan wajah korang jadi licin.

Muka licin = foundation rata.

Sekarang korang dah boleh start rutin mekap korang!

Senang je kan nak prep muka sebelum mekap? Sekarang mekap korang takkan bercapuk dan kekal lebih lama dengan tip yang sis Katy share ni.

Kalau korang suka siri Babe Hack, share artikel dan video ni, follow dan like Facebook Kini Trendy By Ohbulan dan Instagram @kinitrendy untuk mengikuti trend mekap, fashion dan lifestyle wanita yang terkini.

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×