berita

Bangga Jadi Cleaner Seperti Ibu, Graduan Sains Ini Contoh Anak Muda Tidak Memilih Pekerjaan

July 24th, 2016 | by Ai
Kini Trending

 

rapidkl

Terlalu memilih kerja kerana mahu mengikut kelulusan universiti menjadi salah satu punca ramai graduan masih menganggur walaupun telah lama tamat pengajian. Mungkin orang muda hari ini terlalu ‘manja’ dan tidak mahu melakukan kerja-kerja kasar atau ‘kuli’, yang dirasakan tidak sesuai dengan kelulusan yang dimiliki.

Gadis ini boleh menjadi contoh terbaik untuk anak muda masa yang berfikiran sedemikian. Pernah bekerja sebagai cleaner seperti ibunya walaupun memiliki kelulusan diploma dari universiti. Bukti bahawa pekerjaan apa pun, asalkan halal, boleh dijadikan mata pencarian jika dilakukan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh!

Graduan Sains Jadi Cleaner!

Screenshot 2016-07-24 14.46.15

Sebelum bekerja sebagai pembantu teknikal disini, saya bekerja sebagai pekerja pembersihan (cleaner) bersama ibu. Dalam sebulan saya boleh mendapat kira-kira RM900. Saya sering dilemparkan dengan komen negatif oleh rakan-rakan yang memberitahu bahawa saya tidak patut bekerja disini. Terutamanya apabila saya baru sahaja memperolehi Diploma Geomatik dalam bidang Sains (Geographical Information System) daripada UiTM Seri Iskandar, Perak.

Kemudian baru saya ditawarkan bekerja di Damansara sebagai Pembantu Teknikal untuk syarikat Acoustics. Saya bekerja disana kira-kira selama sebulan dan apabila mahu berhenti, majikan tidak membenarkan saya untuk berbuat demikian. Kata beliau, tarikh lahir saya padan dengan Feng Shui syarikat tersebut. Beliau sampai memberi tawaran untuk mendapatkankan saya sebuah kereta dan memberi sebarang amaun gaji yang saya minta. Masalahnya, saya tidak mempunyai mentor untuk belajar tentang kerja disitu. Dan kita tidak akan ikhlas untuk bekerja jika kita tidak gembira dengan keadaan dan tuntutan kerja di sesuatu tempat itu. Jadi, saya menolak kerja tersebut dan kembali menjadi cleaner di RapidKL.

Semua bos disitu terkejut apabila seorang graduan universiti bekerja sebagai cleaner – menyapu lantai, mencuci tandas dan mengutip sampah. Tetapi anda lihat, jika ibu saya boleh melakukan kerja jenis ini untuk hidup, apa yang buat anda fikir anda tidak boleh? Sekurang-kurangnya saya merasa apa yang ibu saya lalui setiap hari dalam dunia pekerjaannya bagi memberikan saya pendidikan sehingga ke universiti.

Suatu hari ibu saya datang kepada saya dan berkata bahawa bos mahu saya terus bekerja di sini. Saya pergi menjalani temuduga tersebut, dan saya bertuah dan amat bersyukur menjadi Pembantu Teknikal, di sini hari ini .

Ramai Rakan Masih Tak Dapat Kerja…

13620748_1320901331271495_2827279577097816793_n

Saya bekerja dalam pentadbiran yang mengendalikan kerja-kerja penambahbaikan berat dan ringan kereta api, dan merupakan peralihan lengkap dari belajar GPS dan satelit, serta perlu mengetahui alatan seperti break caliper, mesin-mesin, PCU (Passenger Communications Unit), EHU, dan juga memegang sepana!

Saya mempunyai rakan-rakan dalam senarai anugerah dekan dan pelajar cemerlang, namun kesemuanya masih belum mendapat pekerjaan. Mereka sentiasa bertanyakan saya bagaimana saya mendapat kerja tersebut. Selain daripada rahmat Tuhan, ia benar-benar bergantung kepada usaha dan kesanggupan untuk belajar. Anda perlu keluar dari zon selesa anda dan teruskan pencarian. Anda perlu menyesuaikan diri dengan situasi, persekitaran dan orang-orang baru.

Status Asal Oleh Humans of Kuala Lumpur

Screenshot 2016-07-24 14.36.04

Screenshot 2016-07-24 14.36.15

Sumber: Humans of Kuala Lumpur

SKIP THIS AD ×