berita

Banyak Bahagian Dalam Kedai Tutup, Lana Nordin Dakwa SOP PKP Mengarut & Mengelirukan

June 8th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Pelakon Lana Nordin meluahkan rasa berang dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikuat kuasakan kerajaan pada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 1 Jun 2021 lalu. Malah, SOP yang dimaklumkan pihak kerajaan didakwa mengelirukan dan menyukarkan rakyat.

Tak semua barang boleh beli online

Pelakon wanita ini memuat naik video menunjukkan persekitaran di bahagian keperluan rumah di salah sebuah kedai yang menutup ruangan dan tidak membenarkan pembeli membeli barangan tersebut. Malah, Lana Nordin turut mempertikaikan barangan keperluan rumah tidak dibenarkan untuk pelanggan beli, sebaliknya minuman keras dan rokok pula tiada larangan untuk pelanggan mendapatkannya.

Rokok yang dah tentu rosakkan kesihatan boleh pulak jual? Keperluan anak tak boleh, barang bakeri tak boleh, barang electrical tak boleh? Habis kalau cable phone rosak atau phone rosak bukan kedai tak buka tapi TAK BOLEH BELI nak beli online macam mana? Banyak mengarut dari menyenangkan.

Tak semua barang boleh beli online! Sepatutnya kedai dah buka bagi je orang beli. Ini ada yang boleh dan ada yang tak boleh? Ada anak-anak tak pergi sekolah bagi la bahagian stationery buka untuk anak boleh melukis ke atau apa-apa. Takkan kalau anak aku pemadam 40 sen hilang, nak kena beli online juga? Habis semalam lampu dapur terbakar bulb kena beli online jugalah walaupun datang belum tentu masa lagi!

Banyak mengarut dari menyenangkan

Tambah Lana lagi, dia terkilan apabila sebahagian kedai tidak membenarkan pelanggan untuk membeli barangan keperluan anak disebabkan oleh SOP dari pihak kerajaan. Malah, tidak semua barangan boleh dibeli melalui atas talian. Lana berharap agar kerajaan lebih bertanggungjawab dan tidak mengeluarkan sebarang SOP yang mengelirukan rakyat.

Takkan nak masak bawa torch light dan jangan ada manusia yang konon positive thinking suruh aku masak bawa table light memang aku hempuk kuat kuat! Habis ada barang-barang bakeri yang tak boleh beli online like aluminum foil. Kalau beli online datang semua kemek pasal tu orang nak beli on hand tapi sampai-sampai kedai buka tapi section close?

Paling sedih certain kedai barang keperluan anak tak boleh jual. Habis nak kena beli online kalau emergency puting budak koyak, botol pecah? Memang tak masuk akal langsung!

Please la be reasonable dari menyusahkan dan sememangnya sekarang pun susah nak buat apa at least bagilah buka semua section sebab tu je yang dapat orang beli dan tak semua orang pandai beli ONLINE juga terutama orang duduk kampung dan orang yang dah berusia. Dan apa beza 2 jam buka sampai jam 10.00 pagi ke 8.00 malam saje? Apa virus lebih aktif waktu malam?

Sumber: Lana Nordin

SKIP THIS AD ×