berita

‘Bila Nak Ada Baby!’ – Pesanan Ramona Buat Makcik ‘Bawang’ Suka Tanya Pasal Anak Raya Nanti

May 29th, 2019 | by Shafika
Kini Trending

Bila tiba musim raya, pasti ada segelintir pasangan baru kahwin yang ‘cuak’ jika diaju soalan perihal anak. Tak kurang juga ada yang berasa tertekan setiap kali diaju perkara sensitif begini.

Seperti perkongsian Ramona yang menerima luahan kecewa dari peminatnya apabila ditanya mengenai anak setiap kali berjumpa. Ini pesanan ringkas dari pelakon ini buat netizen yang asyik nak ‘membawang’.

Bila nak ada baby?

STOP ASKING “BILA NAK ADA BABY

K dah nak raya kannnn.  Dalam post ni Ramona cuma nak spread the awareness of : STOP asking people “BILA NAK ADA BABY?”
Lately Ramona buat Q&A sessions on Instagram and ada la sorang ni minta pendapat macam mana nak handle rasa sedih bila orang keep on asking bila nak pregnant. I have no idea how these people boleh terfikir nak tanya Ramona soalan2 macam tu sbb Ramona sendiri tak penah alami situasi tersebut, but i tried my best to comfort her, from a woman to another woman.

Maka Ramona pun jawab lah berjela2, dan selepas jawapan tersebut di-upload, ramai pulak yang confess perkara yang sama and some of them even replied me saying that my answer actually made them CRY. Sedih but at the same time I was touched, reading some of them punya replies, so Ramona pun terfikir lah nak buat post ni.

Awak tak tahu apa orang tu lalui

I don’t understand why can’t we be more civilized? You’ll never know what a person is going through / just went through. Even worse, most people yang suka tanya soalan tu datang daripada geng2 makcik2 (based on diorg2 yang cite kat Ramona lah). I’m like… Ya Allah makcik, umur dah tua, kubur dah panggil, dah2 la sakitkan hati orang.

Fine, maybe some of those makcik2 happened to ask out of ‘excitement’. But still, kalau dah berulang kali dok tanya tak henti2, tu bukan excited dah, tu menyibuk / nak memerli. Please, spread this, stop this. Lets not let this go on and on in our culture, sedih la.

Ramai yang yang takut risau tekanan

I have met some of my friends yang berjaya dapat baby lepas tunggu 3,5,6 tahun / lepas berjaya buat IVF. But I have also met those yang dah cuba macam-macam tapi masih belum pregnant. These people are always down, bila-bila nak jumpa orang pun jadi takut / risau, this will end up leading these people to depression tau.

Kita rasa mcm soalan “Bila Nak Ada Baby?” tu simple je, but pernah terfikir tak how it might affect some people ke tahap yang sangat teruk? No, we don’t. All we do is main lepas je apa nak cakap, apa nak tanya. Please, DON’T. Sini Ramona screenshot kan conversations some of the women yg masih belum pregnant reply apa kat Ramona.

Ada yang jarang jumpa suami

Korang baca sendiri. See, ada sorang tu dah la jarang dapat jumpa husband, before kawin long distance relationship. Imagine kawan dia sorang lama tak jumpa skali pegi tanya soalan macam tu, gila tak nangis. Anyway, I don’t wanna make this too long, all i’m asking is, TOLONGLAH, BERHENTILAH TANYA SOALAN “BILA NAK ADA BABY” to married couple yang belum ada anak.

Especially on this coming raya, sanak saudara semua berkumpul, just watch your mouth, think before you ask. Kunci je mulut tu bab2 anak ni, kalau orang tu cite, ok dengar. Kalau dia tak cite, diam sudahhhh! Sorry for being harsh, Ramona cuma wakilkan for these women untuk sampaikan apa yang patut. I’m lucky I didn’t have to go through that, but this is the least i can do to help. Salam ramadhan & selamat berbuka semua.

Sumber : Ramona Zamzam

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×