berita

Bukan Untuk Jana Elektrik Je! – Ini 5 Fungsi Empangan Di Malaysia Yang Ramai Tak Tahu.

December 2nd, 2019 | by Epul
Kini Trending

Kalau sebut tentang empangan, perkara pertama yang bermain di fikiran mesti fungsinya yang menjana elektrik. Tapi korang tau tak, sebenarnya tak semua empangan di Malaysia berfungsi untuk menjana elektrik. Haa.. Setiap empangan dibina dengan ciri-ciri khusus bagi memudahkan kehidupan seharian, bukan untuk jana elektrik je.

Di Malaysia, terdapat 103 buah empangan yang dikendalikan oleh agensi yang berbeza seperti Jabatan Pengaliran dan Saliran (JPS), Tenaga Nasional Berhad (TNB), syarikat air negeri dan lain-lain lagi. So, hari ni kami nak share dengan korang apa lagi fungsi empangan yang ramai orang terlepas pandang. 

1. Empangan sebagai penjana elektrik

Bentuk muka bumi Malaysia yang unik dan berbukit-bukau menjadikan Malaysia negara yang bertuah kerana mempunyai sumber alam yang berterusan. Potensi sumber semula jadi seperti air di Malaysia berjaya dimanfaatkan untuk keselesaan semua pihak.

Sebagai contoh, Skim Hidroelektrik Terengganu yang membabitkan empangan Puah dan Tembat seluas 7,197 hektar ni. Selain membekalkan tenaga elektrik sejak Disember 2015, projek ini juga membantu kerajaan negeri dan rakyat Terengganu ketika banjir dan musim kemarau.

2. Mengalirkan air ke kawasan yang kering

Di kawasan Penampang dan Kota Kinabalu, Sabah, empangan Babagon terbukti dapat membantu penduduk ketika mereka mengalami masalah kemarau panjang seperti yang berlaku pada awal tahun 1997. Dengan adanya empangan itu, penduduk di kawasan tersebut takkan terputus bekalan air walaupun bekalan yang diterima terpaksa dicatu.

Pembinaan empangan bukan saja berfungsi untuk mengawal banjir, membentuk dan membekalkan air, malah turut memainkan peranan dalam penghasilan sumber hidroelektrik.

3. Pusat rekreasi berasaskan air

Pada asalnya tasik ini diwujudkan untuk tujuan kawasan tadahan air sekitar 1980-an. Bagaimanapun, paras air di Sungai Kenyir naik mendadak berikutan pembinaan empangan Jenagor hingga menenggelamkan sembilan perkampungan, hutan, bukit dan gunung.

Penduduk mengambil inisiatif atas apa yang berlaku dengan menjadikan kawasan ini sebagai kawasan rekreasi dan sangat terkenal sebagai destinasi memancing utama di Malaysia. Tasik Kenyir juga mempunyai kawasan air terjun yang popular di seperti Air Terjun Lasir, Air Terjun Saok, Air Terjun Tembat dan Air Terjun Pertam.

4. Pengurusan air minuman

Empangan juga berfungsi sebagai pembekal air bersih yang menjadi sumber kegunaan harian seperti membasuh baju, memasak dan air minuman.

5. Berfungsi sebagai tebatan banjir

Setiap kali tiba hujung tahun, penduduk Pantai Timur pastinya risau dengan musim tengkujuh yang mungkin menyebabkan banjir. Bencana alam ini bukan saja mengakibatkan kerosakkan harta benda malah membahayakan nyawa. Dengan adanya empangan, kesan akibat banjir dapat dikurangkan.

Buat masa sekarang, Kelantan hanya ada empangan Pergau yang berfungsi sebagai tadahan air dan penjana elektrik. Namun, bila tiba musim tengkujuh empangan ini tak mampu menampung lebihan air dan menyebabkan limpahan air dan banjir besar.

Tenaga Nasional Berhad siap siaga hadapi musim tengkujuh

Tiga empangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam keadaan bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh iaitu empangan hidroelektrik di Tasik Kenyir, Terengganu, Cameron Highlands, Pahang dan Sungai Perak, Perak.

TNB turut memberikan beberapa siri taklimat persediaan dan latihan kecemasan di stesen hidroelektrik dan pejabat operasi TNB dilaksanakan bagi meningkatkan kecekapan anggota terlibat menghadapi musim tengkujuh ini.

Persediaan dilakukan bersama pihak berkuasa tempatan serta agensi berkaitan bagi memastikan proses pelepasan air secara terkawal di beberapa empangan hidroelektik mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP).

Orang ramai yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai perkhidmatan dan bekalan elektrik, boleh menghubungi talian TNB CareLine di 1-5454 atau Facebook TNB Careline.

The following two tabs change content below.

Epul

Sponsored Content Champion at REV Asia
Jangan follow akaun Twitter & Instagram saya kat tepi ni.

SKIP THIS AD ×